събота, 23 септември 2017 г.

Заешко с чери домати


Заешкото е любимо месо за мен. Приготвяла съм го по какви ли не рецепти със заешко и всяка от тях е много вкусна. Обаче тази рецепта за заешко с чери домати се оказа изключително вкусна! Комбинацията на заешкото, което е вряло в бульон и чери доматите, чудесно допълнени от балсамов оцет е наистина много добра. Вярно, че е малко по-връткаво, но пък си заслужава въртенето около печката. Разбира се, рецептата за заешко с чери домати може да бъде приготвена и с обикновени домати, но ако имате възможност, пригответе с тях. Вярно е, че имат малко повече люспи, но пък те лесно се отделят.

Продукти:

800 г заешко месо
600 г чери домати
5-6 скилидки чесън (от българския)
300 мл пилешки бульон (може да се замени с вода)
3 с.л. балсамов оцет
10-15 черни маслини
1 1/2 с.л. мед
1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол
риган



Заешкото месо се нарязва на по-дребни парчета и се посолява. Смесва се брашното с червения пипер и с черен пипер на вкус - аз сложих половин чаена лъжичка. Месото се овалва в брашното и се изтупва от излишното такова.  4-5 с.л. олио се загряват. В него се изпържва до златисто месото от всички страни. Изсипва се топлия бульон или вода и се оставя да къкри на слаб огън под капак около 20 минути, като се разбърква често, защото от брашното сосът се сгъстява и може да залепне.



Чесънът се нарязва на ситно, чери доматите се режат на половинки.
Загряват се 2-3 с.л. олио и в тях се изсипва чесъна. Готви се колкото да пусне аромата си, като внимавате да не го препържвате. Изсипват се чери доматите. Готвят се като се разбъркват около 5 минути. Към тях се прибавя балсамовия оцет, меда, риган и сол. Готвят се още две минути. 

Аз приготвях двата компонента от ястието едновременно на два котлона, за да спестя време. Вие преценете според условията у вас как да се организирате. Също така приготвих ястието в чугунения тиган, което ми позволи директно да пека във фурната, след котлона, без да прехвърлям в тава.

Смесват се заешкото месо с бульона и приготвените чери домати в подходящ за печене съд. 
Заешкото с чери домати се слага да се пече в загрята на 180 градуса фурна. По време на печенето, месото се обръща 2-3 пъти, за да се изпече равномерно. 
Ястието се пече до готовност на месото.


4 коментара:

  1. Много апетитно зайче си приготвила. Ил. Чери домати имам много, ама зайче сега нямам. Тюх!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Давай с пиле, Даре :)
      Е, със зайче е по-добре, но ако няма и пиле ще свърши работа :)

      Изтриване
  2. Харесах си рецептата и ето, че се сдобих със зайче! :) Снощи го приготвих и много ни се услади! :) Прекрасна рецепта! Благодаря ти, мило Илианче! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Или,
    баща ми е ловец и съм приготвяла див заек.Но твоят както виждам е питомен, различен е вкуса.Не го консумираме, но виж за гости го приготвям.Ще пробвам и твоята рецепта с чери домати.Имаме тази година в градината и то различни видове.
    Поздрави и лек ден !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...