събота, 16 септември 2017 г.

Меки домашни сладки


Да приготвиш сладки вкъщи изобщо не е трудно. А удоволствието, което изпитваш, докато усещаш ароматът, който се носи от фурната е неописуемо. На всичкото отгоре те възнаграждават куп доволни физиономии на членовете на семейството, които често нямат търпение да хапнат още горещи сладки.
Има рецепти за сладки, които са по-засукани, с повече продукти, за направата на които често трябва специално да пазарувате. Тази рецепта за меки домашни сладки обаче е различна.
Сигурна съм, че повечето от вас имат продуктите за направата им вкъщи. Фигурира в стария ми тефтер и не си спомням откъде съм се сдобила с нея.
Преди да ги направя, си мислех, че ще ги слепя и ще ги полея с шоколад. Обаче плановете ми се провалиха, защото половината сладки се изядоха почти веднага... А те съвсем не са малко.



Продукти:

3 яйца
2 ч.ч. захар
1 кофичка кисело мляко 400 г
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. сода за хляб
3 ванилии
700 г брашно

сладко по избор (може да се сложат ядки или парченца шоколад)

* чаената чаша е с вместимост 200 мл

Захарта се разбива с яйцата до побеляване. Содата се разтваря в киселото мляко и се изсипва при яйцата. Добавя се олиото и ванилията. Разбърква се. Започва да се добавя постепенно брашното (аз разбърквах с миксера). Получава се доста гъсто тесто, което накрая вече се разбърква трудно. Започват да излизат мехурчета на повърхността.


За най-лесно приготвяне на сладките, ви препоръчвам да си подготвите 3 тави. Докато едната се пече, втората тава пълните със сладки, а третата тава изстива, след като сте извадили дозата сладки от нея :) Разбира се, това е моя метод и не е задължително да правите точно така.  Можете да ги застелете с хартия за печене, която леко да намажете с олио,  а може да намаслите и директно тавите, без хартията. Аз ги пекох върху хартия, защото така ми е по-удобно.
Със супена лъжица взимате малко от сместа и с помощта на друга лъжица я поставяте в тавата. Не гребвайте прекалено много смес, защото сладките ви ще станат ненормално големи. Слагайте малко повече от чаена лъжичка на разстояние една от друга, защото при печенето сладките се издуват много. В средата на сладките поставете малко сладко. Но не прекалявайте. В моя случай използвах сладко от смокини. Както вече писах горе, може да сложите и парченца шоколад или ядки.


Сладките се пекат в загрята фурна на 180 градуса, до златист загар.
По желание след като изстинат, се поръсват с пудра захар.

Могат да се слепят с мармалад, ганаш или много гъст крем, а също така и да се полеят с шоколад. Но... следващия път.



2 коментара:

  1. Изглеждат толкова пухкави и нежни! Прекрасни са, Илианка! Грабвам една и бягам! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...