понеделник, 21 декември 2015 г.

Постна царевична питка



Даже е и содена. Много ми се искаше да опитам как ще се получи содена питка с добавка на царевично брашно. Която и да е постна :) Търсих подобни рецепти, но не открих и въпреки това реших да опитам. Е, рискувах да изкарам нещо каменно от фурната, но истината е, че резултатът е много добър.
Още повече, че идва Бъдни вечер и това е една допънителна идея за постна содена питка с царевичен аромат и вкус. Ако харесвате изделията с царевично брашно и тази питка ще ви допадне.

Водила съм се по тази рецепта за постна содена питка, като замених част от брашното с царевично.

Продукти:

2 ч.ч. царевично брашно
4 ч.ч. пшенично брашно
2 ч.ч. хладка вода
2 ч.л. сода
2 с.л. оцет
10 с.л. олио
1 равна супена лъжица сол

Пшеничното брашно се пресява, смесва се с царевичното и се прави кладенче. В него се слагат погасената в оцета сода, солта и олиото. Добавя се водата и се замества меко тесто. Оставя се да почива 10 - 15 минути. Получава се доста меко тесто. Не е нужно да добавяте допълнително брашно и да месите повече тестото. 
В намазана с олио тавичка с ръце се оформя питка.  Намазва се леко с олио и се пече 30-35 минути на 180 С. Като се извади от фурната, се напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.





4 коментара:

  1. Или,
    питката е станала чудесна, макар и постна.Когато използвам царевично брашно понякога го попарвам предварително.Даже и бялото брашно може да се попари.Така замесват тестото за нафора в църквата.Така изделията стават по - вкусни и с идеална текстура.
    Поздрави и весело прекарване на празниците !

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна питка и страхотна идея, Илианка,
    чудесен съвет и от Елена -
    благодаря ви, светли и благословени празници!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна питка, Илианка!У дома много обичаме содена питка и често експериментирам с брашната.Добавянето на царевично брашно я прави още по-ароматна, наистина.
    Весела Коледа и пожелания за радост и щастие в семейството ти!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...