неделя, 21 юни 2015 г.

Пържени филийки



Тази публикация съвсем не съм я планирала.
Но видях, че имам две снимки на филийки, едната от които съвсем прясна и установих, че нямам подобна публикация в блога.
Как се правят пържени филийки? Има много начини - сигурно всяко домакинство си има собствена рецепта.
Аз съм запазила рецептата от баба ми и майка ми и ще ви кажа как ги ги правя у дома.

На 1 яйце предвиждам 1 супена лъжица брашно. Обикновено е достатъчно за 2 по-големи филии. В зависимост от това колко филийки искате да направите, увеличавате яйцата и брашното.
Брашното се смесва с мъничко вода и щипка сол и се разбива на гъста каша. Прибавят се яйцата и всичко се бърка много хубаво.
В тиган се сипва повече олио и се загрява. Филийките се топят в яйцата непосредствено преди да се изпържат и се слагат в горещата мазнина. Не ги дръжте дълго в яйцата, а просто потопете и веднага извадете.
Пържат се от двете страни до придобиване на апетитен загар.

Можете да ги сервирате с каквото ви харесва.
Аз ги обичам и просто така, без нищо, и със сирене, и със сладко, и с мед... и в сладко-солена комбинация.
Обаче напоследък много ми харесват потопени докато са горещи в смес от захар и канела. Чудни са!
Опитайте и вие :)

Пържени филийки








6 коментара:

  1. И е хубаво че си споделила, защото аз пък за пръв път срещам тази комбинация - яйце и брашно. Не напразно казват, че човек се учи докато е жив!
    Хубава неделна вечер, Ил!

    ОтговорИзтриване
  2. Обожавам пържени филии. Мога да ям всеки ден. И ще редувам - веднъж със сирене и сладко ,друг път - с колбас, а много често - само с мед.
    идвам с бурканче и да сядаме :)

    ОтговорИзтриване
  3. За първи път срещам подобна комбинация от яйце и брашно за пържени филийки, Или.Аз ги потапям в разбити яйца с прясно мляко.Така ги обичат в къщи.А някои ги панират само в яйца, разбити с малко вода.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Илианка, так ме изкуши с тези филийки, много обичам.
    И аз, като Тили и Елена досега с брашно не съм правила. Разбивам яйца и мляко - понякога прясно, понякога кисело.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте!
    Сега го открих тоя сайт/блог и ми харесва!
    Относно пържените филийки, които обожавам, в къщи ги правим откакто се помня с брашно. Защо? Защото е по евтино... На времето майка ми така ги правеше и впоследствие и аз така. Ние сме бедни хора. А иначе за техниката- жена ми ги топи и вади, складирва ми ги аз да си ги пържа и ям. А аз ги топя и ги изцеждам механически ( стискам ги с ръце). Иначе освен посочените съставки, добавям и лют червен пипер, къри, черен пипер, абе каквото ви доде на ума. И така си няправете сметката, че да ги консумирате топли. Особено със сирене! И дано да е истинско! Бъдете живи и здрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет и добре дошъл!
      Благодаря за коментара и споделените техники!
      Ще се радвам да намерите нещичко и за вас в моя блог :)
      Поздрави,
      Илиана

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...