неделя, 28 юни 2015 г.

Маслена питка Цвете

Маслена питка Цвете

Продукти:

200 мл топла вода
7 с.л. кисело мляко
1 кубче прясна мая
2 яйца + 1 белтък
7 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 равна с.л. сол
около 700 - 800 г брашно

50 г краве масло

1 жълтък и малко прясно мляко за намазване
сусам за поръсване
















Топлата вода се смесва с киселото мляко и се разбърква хубаво. Препоръчително е водата да е по-топла отколкото обикновено се използва, защото киселото мляко ще я охлади леко. Прибавя се маята и захарта. Разбърква се до разтваряне на маята и се добавят 2-3 шепи брашно. Разбърква се и се оставя да шупне.

През това време в пресятото брашно се прави кладенче и се изсипва олиото, солта и яйцата. Прибавя се и шупналата мая. Меси се меко, нелепнещо тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса.

За да приготвите Маслена питка Цвете, можете да използвате и друго тесто, което харесвате. 

Втасалото тесто се разделя на осем по възможност равни части. Оформят се на топки. Всяка топка се разточва на питка с диаметър около 20 см, намазва се с разтопено масло и отгоре се слага друга питка. Така се прави с всички питки, като последната не се намазва. Тази купчинка внимателно се разточва на голяма кора с дебелина около 6-7 мм. От външната страна се изрязва лента с дебелина около 2 см. 1/3 от нея се взима и се навива на розичка, която се отделя за средата на питката. ( С останалото тесто от лентата можете да направите малки розички, с които допълнително да декорирате питката.)

Останалата кора (кръг) се разделя на 12 триъгълника, като само се маркира с остър нож, без да се срязва докрай. Розичката се поставя по средата. След това се изрязват триъгълници на около 7 см от основата на кръга, бедрата на които са от два съседни големи триъгълника. Как само го обясних... По-нататък във видеото ще можете да видите оформянето стъпка по стъпка.  
Тези триъгълници се отделят. Сега е моментът Маслената питка Цвете да се прехвърли в застлана с хартия за печене тава. Триъгълниците се разрязват до край. Взимат се отделените по-рано триъгълници и се подпъхват под питката. Правят се много леки разрези на всички  краища. Питката се намазва с жълтък, смесен с малко прясно мляко.
Поръсва се със сусам и се пече веднага (без да втасва), като се слага в незагрята предварително фурна. Пече се на 170*, за да не изгори отгоре, като хване лека коричка, може да се покрие с хартия .

Тук можете да проследите целия този процес, който ми беше трудно да опиша с всичките тези триъгълници...
















5 коментара:

  1. охх чудна е, у нас да не им омеся питка и започват да искат. Ей затова не правя питки :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ил, много е красива и интересно оформление. Наистина не е трудна за направа, но трудна за описване! :)
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна питка, Илианка - много красива, интересна и ефектна.
    Поздравления за идеята, рецептата и видеото,
    страхотни са и другите ти нови предложения, а медената торта е фантазия!
    Прегръдка за теб, слънчево и щастливо лято!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви, момичета :)
    Хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
  5. Има ли питка - и се нареждам, е, малко късно, но с апетит!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...