понеделник, 11 август 2014 г.

Заек по градинарски в гювеч


Заешкото месо е едно от любимите ми. Откакто се помня на село се гледат зайци и имам много вкусни спомени с тях. Знам, че са много мили и много сладки животинки, но това не им пречи и да са много вкусни. Доскоро гледах на зайците само като храна... (дано дъщеря ми не прочете това... тя не опитва заешко и винаги е много сърдита, когато се готви  у нас). Кой да ти предположи, че ще гледам заек като домашен любимец??? Не съм си и помисляла, но ето - факт. Моли дойде вкъщи като подарък за последния рожден ден на дъщеря ми и стана част от семейството ни.

А иначе заешкото се смята за най-диетично и полезно месо и много лекари и диетолози  препоръчват пилешкото и свинското да се заменят с него. Препоръчва се за консумация за здравословен начин на живот, спазване на диета и при хората, страдащи от високо кръвно налягане, заболявания на храносмилателната система, черния дроб и сърдечно-съдовата система, при малокръвие и атеросклероза.
Заешкото е особено полезно за хора, които упражняват екстремни професии – летци, водолази, спортисти, работещи при вредни условия и жители на замърсени райони. инфо от тук

А как се готви заек по градинарски? 
Лесно. Ще ви кажа как го сготвих аз. Отидох в градината на баба и си набрах от почти всичко, което намерих там. Вие можете да сложите това, с което разполагате в момента, а можете и да ме допълните. Много съжалих, че патладжаните още не бяха станали готови. Иначе и патладжан щях да добавя. А, да. И грах нямах. И гъби. Ако имате, добавете. 
И да знаете, ако откъснете (изровите) всичко в момента преди да готвите, ще се получи още по-вкусно. 

Продукти:

1 заек, нарязан на парчета
1 голяма глава лук
1 стрък праз
5 с.л. олио
2 моркова
1 тиквичка
250 г зелен боб
3 домата
400 г картофи
4 печени чушки
100 мл червено вино
3-4 глави чесън
4-5 дафинови листа
2 с.л. брашно
1 с.л. червен пипер
чубрица
черен пипер
сол
магданоз

Всички зеленчуци се почистват и нарязват. Само чесънът остава на глави.
Нарежете ги така, както ще ви се харесат. Аз оставих тиквичката на по-едри парчета, за да не се разври. Зеленият боб се залива с вряла вода и се оставя да постои около 5 минути. Изважда се и се изсипва в гювеча. Там се слагат останалите зеленчуци без лука и праза. 

Олиото се загрява и в него се слага месото, колкото да се запечата. изважда се и се слага в гювеча. В същата мазнина се изсипват лукът и празът. Задушават се за пет минути. Добавят се червения пипер и брашното, разбърква се добре и се налива виното. Прибавят се подправките и се готви още 3-4 минути. Всичко се изсипва в гювеча и се разбърква. Налива се вода, да покрие минимум 2/3 от продуктите. Слага се във фурната. Както е известно, когато печем в гювеч, го поставяме в студена фурна. Включва се на 200 *. Когато течността в гювеча заври, температурата се намалява на 170. Пече се около два часа или до готовност на всички продукти. 

Това е. Да ви е вкусно!

11 коментара:

  1. Обичам заешко :)
    Баща ми имаше познат ловец, който ни носеше, когато бях дете.
    Остава да дойда у вас, на село, да си хвана зайче и набера зеленчук :)
    Чудесна рецепта, Ил!
    Прохладна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Много е вкусно така в грънеца и с всичко, от градината на баба :)
    Чудесна порция, Илианка!

    ОтговорИзтриване
  3. Ихааа, Илианче..страхотно зайче! Щом намерим тука зайче, ще го сготвя по твоята рецепта.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Имам един заек, който още се размразява в хладилника, а вече се облизвам.:)))

    ОтговорИзтриване
  5. И аз обичам заешко, но пък го ям доста епизодично. не знам защо подминавам този вид месо в магазина.
    Твоето изглежда прекрасно, Илианка!

    ОтговорИзтриване
  6. Мъхче, бързо да се поправиш :)
    Наистина голям пропуск.

    ОтговорИзтриване
  7. Дани, добре си дошла :)
    Светлана, ще се радвам да се хареса и на вас!
    Аура, вярвам, че и при вас има и скоро можеш пда си сготвиш :)
    Пепи, теб няма да убеждавам за зайците. Много си пасваме по темата :)

    ОтговорИзтриване
  8. Изключително богато и вкусно ястие!Особено пък приготвено с продукти току-що набрани от собствената градина!
    Апетитни снимки, Илианче!

    ОтговорИзтриване
  9. Ястието е превъзходно!Готвя го само по тази рецепта!Не пропускам и шепа бамя,патладжан.Сгответе го и ще се убедите,че ще ви очарова невероятният му вкус!

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасно ястие! Изпробвахме рецептата и ще повторим! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря за отзива!
    Да ви е вкусно!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...