неделя, 25 май 2014 г.

Многолистни питулици



 Вероятно и у вас, както и при мен това име ще породи редица въпроси. Що е то питулици... Да си призная, доскоро изобщо не бях чувала за тях. До преди десет дни, когато ги видях тук. Снимката така ме грабна, че ги направих още на следващия ден. Хареса ми идеята да ги пробвам с вкус на пица, но предвид факта, че много обичам тесто със сирене, реших половината да напълня с бялото вълшебство. И не съжалявам. На мен повече ми харесаха със сиренце, но на половинът, може би логично, допаднаха тези с вкус на пица.
Аз мъничко увеличих продуктите за тестото, защото ми се стори малка дозата.

Ето как ги направих.

Продукти:

около 750 г брашно
2 малки яйца
350 мл топла вода
1 ч.л. сол
щипка захар

около 30-40 г разтопено краве масло за мазане

шунка, кашкавал, кетчуп и риган - за пълнеж пица

или сирене

От изброените продукти се замесва тесто. Получава се доста твърдо, това да не ви притеснява. Разделя се на 12 части, които се оформят на топчета. Оставят се около 20 минути да починат, завити с чиста  кърпа. Всяка топка се разточва на кръгче с диаметър около 20 см и се намазва с разтопено масло. Завива се на руло и се оформя охлюв. Така приготвеното тесто се оставя още около 20 минути, завито с кърпа. След това всяко охлювче се разточва на кръгче, маже се с кетчуп, поръсва се с малко риган, слага се шунка и кашкавал (или пък се пълни само със сирене).



Сгъва се и краищата се прищипват. Всичките 12 бр. се приготвят по този начин и се пържат в силно загрята мазнина.

Изцеждат се върху салфетка и се консумират с напитка по желание :)

У нас бяха добре оценени и бързо изядени.







12 коментара:

  1. Чудесни са! И да ти кажа и на мен повече ми харесват тези като пицата :)
    Поздрав най-сърдечен, твой приятел вечен :)

    ОтговорИзтриване
  2. Хич не се съмнявам за теб :) Даже вървят с бира :)

    ОтговорИзтриване
  3. Аз пък нямам предпочитания - и двата варианта са чудесни! :)
    Начина на обработване на тестото много ми допада. Така се получава и многолистността му.
    Поздрави, Илианче и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Тестото е невероятно за работа. Много е еластично.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Иле, много вкусно изглежда! И двата варианта със сигурност са се усладили. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Наистина са чудесни! Вече знам, че синът ми много ше ги хареса. Ше му ги направя непременно. Благодаря ти Илианче. Страхотна си.

    ОтговорИзтриване
  7. Аз ви благодаря! Наистина са вкуснички. И у нас се одобриха от детенце, Йоли :)

    ОтговорИзтриване
  8. Зравейте, Илиана. Тъй като съм все още начинаеща в кухнята, искам да попитам дали тези вкусотии ще могат да се изпекат във фурна. У дома избягваме пърженето. Благодаря за чудесните рецепти!

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотно предложение, Илианка,
    много ми допадат, ще се харесат и у нас - и в двата варианта ;)
    Благодаря за чудесната рецепта,
    поздрави, хубава и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Илианка, дали от зодията или не, но и на мен, като на теб са любими тестените нещица. Много вкусно изглежда днешното ти предложение, и аз ще предпочета със сирене,, или пък с някоя зелениика бих опитала.

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте, Пепа :)
    Мисля, че ще се получат и печени. Не виждам причина да не станат :)
    Дианка, Веси, мисля, че във всеки вариант ще бъдат вкусни :)
    Хубав ден на всички!

    ОтговорИзтриване
  12. Много се харесаха на всички у нас!Особено със сирене!А и стават лесно!
    Специални поздрави от съпруга ми!
    Ще ги приготвям редовно!
    Прекрасна закуска!
    Благодаря, хубав ден!
    Мария Димова

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...