събота, 25 юни 2011 г.

Обикновена питка


Дълго се чудих как да кръстя тази питка. Реших да я сложа „обикновена”, но не знам дали това е подходящото име. Да, обикновена е, защото изисква много малко продукти и се прави съвсем елементарно. Но колкото е обикновена, толкова е и необикновена.
С такава питка съм израснала. През зимата, когато стоях на село, баба ми правеше такава питка всеки ден. Печеше я в печка на дърва и я слагаше направо във фурната, без да има нужда от тава.  Но това не означава, че не може да се изпече в тава. Напротив.
Друг вариант да я направите  е да сложите във фурната тава с дъното нагоре и да я пуснете да се загрява така. После питката се поставя върху загрятата тава и се пече върху нея.

Продукти:

30г прясна мая
500 мл топла вода
1 с.л. сол
около килограм брашно

Маята се разтваря във водата и се замесва меко тесто. Може да не е нужно да се използва всичкото брашно, така че слагайте по малко, докато месите. Завива се с кърпа и се оставя да втаса. Разделя се на две части, които се оформят на топки, като отново леко се измесват. Пак се завиват и оставят да втасат. Разплескват се на питки. Фурната се загрява на 200°.  След като фурната се е загряла, се слага едната питка вътре и се пече  докато хване апетитен загар отдолу и отгоре. Изважда се и се увива с месал или кърпа. Оставя се да почине десетина минути. Когато извадите първата питка, веднага във фурната се слага втората.

Това е. Какво повече да кажа... Няма нищо по-хубаво от простичките неща. Понякога се чудя защо правим такива сложни и завъртяни ястия, след като елементарните са тоооолкова вкусни.

14 коментара:

  1. Чудна е! Сиренце да предложиш, а :)
    Наистина обикновените неща понякога са най-хубави.
    Ще пробвам това печене на теракотна плочка, само съм го чувала.
    И хубави почивни дни на теб!

    ОтговорИзтриване
  2. Илиана, благодаря за идеята! :) Допада ми и ще я пробвам още днес! :)Много апетитно изглежда на снимката !
    Поздрави и усмихнат уикенд ! :)
    Миро

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, Пепи!
    Миро, да се отчетеш после :)
    Усмивки за вас :)

    ОтговорИзтриване
  4. Това е питка "Илианка" :)
    Иначе обсъдихме с какво е
    най-вкусна!

    ОтговорИзтриване
  5. Дани, приема се. Питката вече си има име :))

    ОтговорИзтриване
  6. Вълшебна питка...
    Прегръдка и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Илиана, ето го и отчета: направих я и се получи като на снимката ти. :)
    Не знам дали трябва да е така, но горната кора се беше "отлепила" и имаше огромна кухина под нея. :)))
    Иначе се изпече за 20 минути и беше вкусна, едва я дочаках да поизстине и я нападнах!:))))
    Отчет даден. :))))
    Поздрави и лека седмица! :)
    Миро

    ОтговорИзтриване
  8. Дианка, благодаря ти!
    Силно те прегръщам!!!

    Миро, понякога се получава такава кухина. И аз още не съм разбрала кога точно...
    Хубава седмица и на теб! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Обикновена, обикновена, колко да е обикновена:)...направо усещам аромата й и да питам като Пеп-чо за сиренце...
    Чудна е, Илианка, напомнями за бабините пити.
    Поздрави и хубава седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесна питка. Уважавам простите неща:-)Благодаря!
    Май ще се наложи да се пречупя и да опитам:-)

    ОтговорИзтриване
  11. Илианче,чупвям си парче питка и те каня при мен за една споделена наградка!

    Поздрави и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  12. право казваш! хареса ми питката и месала ( баба имаше такива ръчно тъкани кърпи), и думите

    поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Превъзходна е, Илиана! Моята любима питка също е по рецептата на баба и това е поредното доказателство, че е в обикновените рецепти се крие истинския вкус. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Така е, Еви :) Благодаря ти!
    Поздрави и усмивки!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...