вторник, 8 декември 2009 г.

Торта с малиново желе


Още от дете обичам комбинацията сметана - малинов конфитюр. :)
Когато видях рецептата за Пасти с малиново желе в едно специално издание на списание Кулинарен журнал, веднага реших да ги приготвя, но под формата на торта.

Продукти:

6 яйца

1 ч.ч. захар

1 ч.ч. брашно

2 с.л. какао

За крема:

200 мл течна сметана

2 с.л. захар

1 ванилия

За желето:

1 бурканче малинов конфитюр

2 с.л. желатин

Белтъците и жълтъците се разделят. Белтъците се разбиват на твърд сняг. Отделно се разбиват жълтъците със захарта на пяна. Прибавят се постепенно белтъците, като се разбърква добре. Внимателно се добавя брашното и какаото. Разбърква се и се изсипва в намаслена и набрашнена форма за торта или правоъгълна тава. Пече се в предварително загрята фурна. Блатът се оставя да изстине добре и се разрязва на три (може да го разрежете и на две).

Кремът се приготвя, като сметаната се разбие със захарта и ванилията и към нея се прибавят 2-3 с.л. от конфитюра. Първият блат се поставя във формата за торта или в тавата, в която е печен. Намазва се със сметаната. Поставя се втория блат, който също се намазва. Поставя се третият блат. Върху него се изсипва малиновото желе, което се приготвя по следния начин:

Желатинът се накисва в студена вода, докато стегне. Разтопява се на водна баня, като се внимава да не завира. Изсипва се при конфитюра и се разбърква добре.

Малиновата смес се изсипва най - отгоре и тортата се прибира в хладилник поне за два часа, докато стегне желето. След това може да се разреже като пасти или да се извади от формата за торта и да се украси.



Добавяне на изображение

2 коментара:

  1. Обожавам малиново сладко!!! Толкова ми хареса, че като нищо ще я спретна довечера!

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, и аз обожавам такова сладко. На мен много ми хареса тортата :) А че се прави бързо и лесно, няма точно на теб да обяснявам :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...