неделя, 7 декември 2008 г.

Пълнен шаран с лук и орехи за Никулден


По традиция за Никулден у нас винаги се пълни шаран. Предлагам ви тази стара семейна рецепта за пълнен шаран с лук и орехи, която съм научила от свекърва ми. Рецептата е много сполучлива, пълнежът, приготвен по този начин е много вкусен.


Продукти:

1 шаран - около 1 1/2 кг
2 ч.ч. нарязан на ситно лук
1 ч.ч. нарязани орехи
1 суха чушка
3 ч.л. червен пипер
1 с.л. чубрица
1 с.л. джоджен
1 лимон
черен пипер
сол
Пълнен шаран

Шаранът се почиства и измива. Посолява се и се подправя с черния пипер. Оставя се за няколко часа в хладилник. Лукът се изпържва в загрято олио. Добре е да не пестите олиото, защото ако остане мазнина от плънката, ще ви свърши много добра работа нататък в рецептата. Добавят се орехите и чушката, нарязана парченца. Разбърква се, оставя още минутка на котлона и се отмества. Подправя се с червения пипер, чубрицата, джоджена, черен пипер и сол на вкус. Шаранът се пълни с приготвената смес и се зашива.

Тавата, в която ще се пече се покрива с хартия за печене, която се намазва съвсем леко с олио. Поставя се шаранът. Сега - ако ви е останала мазнина от пърженето на плънката, с нея намажете хубаво шарана. Ако не е останала, намажете го с олио и поръсете с половин лъжичка червен пипер, размажете отгоре и печете в загрята фурна първо на 200 градуса за 7-8 минути и след това на 170 градуса до готовност.  Когато е готов се изважда и се сервира нарязан на парчета.
За да не прегорят лимоните отгоре, може да се сложат по средата на печенето.



5 коментара:

  1. Добре де, а шаранът не трябва ли да се маринова?

    ОтговорИзтриване
  2. Аз не го мариновам.
    Предпочитаме го така.

    ОтговорИзтриване
  3. Вкусен е, а удоволствието от риболова му е много по-голямо.
    Риболов на шаран

    ОтговорИзтриване
  4. Вместо марина преднста вечер леко посолете рибата леко и сложете вътре лук 1/2гл.1/2ябьлка натънко и1/2 резен лимон(портокал,грейпфрут) и увийте в стреч фолио. Преди пълнене извадете.

    ОтговорИзтриване
  5. Аз слагам и канела в пълнежа.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...