петък, 1 юни 2018 г.

Супа от тиквички


Как да устоиш на тиквичките, които вече те преследват от всеки ъгъл? Как? Аз не мога. Всяка година има един период от около месец, в който много често приготвям тиквички. Докато им се наситя. Вчера се сетих, че не съм приготвяла супа от тиквички за блога и веднага се взех в ръце. И ето. Имаме я. Супа от тиквички. Прекрасна, много, много вкусна, макар и с доста обикновени продукти. На всичкото отгоре се приготвя и много лесно и бързо.

Продукти:

1 по-голяма тиквичка или две мънички (около 450 г)
1 глава лук
1 морков
2 -3 дребни картофа
2-3 скилидки чесън
3 с.л. ориз
2 с.л. олио
1 с.л. масло
1/2 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол

3 с.л. кисело мляко
1 яйце
3 с.л. сок от лимон
1 ч.л. нишесте

1/2 връзка пресен копър
пресен магданоз



Лукът и морковът се нарязват. Тиквичката и картофите също се режат на кубчета.
Загрява се олиото с маслото. (Не пропускайте да добавите маслото в рецептата. То до голяма степен е виновно за добрия вкус.) Изсипват се лука и морковите и се готвят, докато омекнат. Прибавят се тиквичките и картофите. Разбърква се и се готви още минута-две. Налива се около 1,2 литра вода. След като супата заври, огънят се намаля, така че да ври леко. Прибавя се ориза и се разбърква. Слага се солта и червения пипер. Добавя се и чесъна. Готви се до готовност на зеленчуците и ориза. Накрая се подправя с черен пипер.
Когато всичко е сварено, супата се отмества от котлона.
Киселото мляко се разбива с щипка сол, така, че да не остават бучки. Добавя се към супата и се разбърква.
Яйцето се смесва с лимоновия сок и нишестето. Бърка се хомогенна смес.
След това супата се застройва, като към яйцето се сипва по много малко от течността на супата и се бърка енергично. И така, докато сипете 3-4 черпака. След това тази смес се връща обратно в тенджерата и отново се разбърква. Оставя се да постои около 15 минути без капак, за да не се пресече застройката и се прибавят пресните подправки.
Супата от тиквички обича копър, ако и вие го обичате, не го пестете.

5 коментара:

  1. Изобщо не се и опитвам да устоя, а тази супа ти я отмъквам заедно с купата и снимките. Апетитно, вкусно и много красиво! Поздрави, Или!

    ОтговорИзтриване
  2. С огромно съжаление откривам, че вече не мога да копирам рецептата и да си разпечатам, за да си я приготвя тази вечер.Аз съм обикновена домакиня. Когато се връщам от работа си купувам продуктите и като се прибера си готвя. А сега трябва да я преписвам на ръка за мое съжаление. Вие сте една от любимите ми блогърки - от години приготвям храна по Ваши рецепти и съм много доволна и всички в къщи. Сигурно имате Вашето основание, но е много разочароващо.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте,
    Първо бих искала да Ви благодаря за доверието, за това, че харесвате и готвите по рецептите, които предлагам. За съжаление освен почитатели като вас, които си копират рецептите за лична употреба, има и такива, които злоупотребяват и копират съдържание и снимки от блога за комерсиална цел, без да са поискали разрешение. Това наложи да огранича копирането към момента. Ще проверя дали е възможно да добавя бутон за принтиране на рецептите, за да е по-удобно на вас, читателите на блога.
    Също така друг вариант, който мога да предложа към момента е да си направите екранна снимка на рецептата и да разпечатате нея.
    Засега ще бъде този вариант, ще видим в бъдеще дали няма да има промяна.
    Благодаря ви за коментара!
    Поздрави и приятно готвене,
    Илиана

    ОтговорИзтриване
  4. Еее, и аз се присъединявам към анонимния коментар на дамата по-горе.
    Много е удобно рецептите, които си харесаш да съхраниш в папки, да разпечаташ.
    Аз добре разбирам защо го правиш, но уви не е удобно за четящите.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...