събота, 9 юли 2022 г.

Тиквички бюрек

 


Много години отлагах да направя тази рецепта за тиквички бюрек, защого все ми се струваше, че е голяма занимавка. Ами... не била чак такава, а резултатът е тооолкова добър, че сега съжалявам много. Както и да е, ще преглътна тази грешка и вече ще знам, че си заслужават. Всъщност веднъж опитах тиквички бюрек на фурна, но резултатът хич не ме удовлетвори. Е, тези са пържени, но са вкусниии! 

Има няколко варианта да ги направите. За да се получат добре бюреците, е необходимо тиквичките да минат първоначална обработка. Имате 4 варианта: да ги изпържите, да ги изпечете на грил или скара, да ги бланширате или да ги запечете на фурна. Аз избрах последния вариант, но вие да си знаете, че може и по друг начин. Освен това плънката може да бъде от сирене и яйце, но може да добавите и малко настърган кашкавал, а също така и наситнена шунка или пушено филе. Избрах панировка с галета, но може да бъде и само с брашно и яйце.

Горещо препоръчвам рецептата, която приготвих аз, така че ако ви се цапа, действайте!


Продукти:

3 тиквички

около 200-250 г сирене

1 яйце

2-3 стръка копър


За панировката:

брашно

2 яйца

около 1 ч.ч. галета (може да отиде и повече, зависи колко са големи тиквичките и коло броя ще бъдат бюреците)

1 ч.л. червен пипер

1 ч.л. сушен магданоз

1 ч.л. сушен копър

черен пипер

Тиквичките се измиват и се нарязват на ленти по дължина. Не е нужно лентите да са прекалено тънки. 5-6 мм би било добре. Посоляват се и се оставят да постоят около 15 минути. Подсушават се и се подреждат в голяма тава, леко намазана с олио. Отгоре се поръсват с тънка струйка олио и се слагат да се пекат в загрята фурна на 220 градуса. Не е нужно да се пекат прекалено дълго. Трябва леко да омекнат и да се извадят от фурната. НЕ ги пресготвяйте, за да не ви бъде после трудно сглобяването.

Изпечените тиквички се оставят да се охладят, за да може да се работи с тях. През това време сиренето се намачква добре и се смесва с яйцето и наситнения копър.


Взима се лента тиквичка, поставя се от сиренето и се покрива с подходяща по размер друга лента тиквичка. Така се сглобяват всички тиквички.

Галетата се смесва с подправките и се разбърква хубаво.

Яйцата се разбиват хубаво.

Подготвените тиквички се овалват много хубаво в брашно, после се потапят в разбитите яйца и накрая хубаво се овалват в галета. Препоръчвам ви преди пърженето, да приготвите всички тиквички до тази фаза с галетата.

Пържат се в силно сгорещена мазнина на маслена баня.

Много са вкусни с чеснов сос после :)


2 коментара:

  1. Или,
    Имаме много тиквички в градината.Бях я забравила тази рецепта.Благодаря за идеята и напомнянето.Толкова тиквички - малки и големи , в различни цветове не сме имали.Но засяхме много, както и тиквички за цвят.Страхотна идея.Изглеждат прекрасно.
    Поздрави, здраве и благословение !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Има много рецепти с тиквички, които чакат да бъдат опитани :) и у дома имам тиквички, които чакат да ги сготвя :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...