петък, 29 април 2022 г.

Гозбата на България: С аромат на лавандула и… свински уши в село Средно градище

 


В новия епизод на „Гозбата на България” изненадващо попадаме в лавандулова прегръдка. Всъщност  колко да е изненадващо? Оказва се, че Средно градище си е лавандулово село. Дори  първите насаждения на лавандула в България са засадени именно там. Обаче домакините Нина и Тони няма да ни предложат нищо с лилав цвят и лавандулов аромат. За сметка на това обаче, те смело запрятат ръкави и представят нещо доста типично за района – свински уши.

Сладкодумната Нина много увлекателно ни разказва за Националния фестивала на лавандулата и за други лилави вдъхновения, но за жалост обаче не видяхме как точно се приготвя тази вкусотия свински уши на скара, която сигурна съм почти всеки, който е отишъл в Старозагорския регион, е опитал. Така се случи и с мен, разбира се. Преди години не бях изобщо чувала за уши на скара. У нас се ядяха само варени. Но след като животът ме „сблъска” с моята вярна дружка Пепа Стоева, как бих могла да избягам от ушите? Никак. Просто няма как. Отидох в Стара Загора на гости, а там оказа се, че почти във всяка кръчма има уши на скара. Обаче това беше преди години. Сега ушите на скара станаха толкова популярни, че можете да си ги купите дори в кварталния супермаркет. Е, вкусът им няма как да докара домашно приготвените. Тъй че, не бъдете мързеливи, а се стегнете и си ги пригответе сами. Уникално мезе са и не изискват кой знае каква техника и ресурс. В края на публикацията, ще ви споделя и рецепта.

Имайте предвид, че ушите са чудесно мезе, към което върви и бира, и вино, но все пак внимавайте да не преяждате, защото са си тежко ястие. Преди да се пекат, ще трябва да се сварят в подсолена вода за 30-40 минути, но не бива да се преваряват, защото после ще залепнат на скарата. При варенето може да добавите лук и подправки като черен пипер и дафинов лист например. Аз ги предпочитам само със сол, но вкус другар няма, както е известно на всички.Също така, много е популярно ушите да се хапват обилно поляти със соев сос. Това също си го спестявам, харесват ми натурални и толкоз.

Всъщност видеото с новия епизод на „Гозбата на България” от Средно градище може да изгледате тук https://mmtvmusic.com/mm-player/most-viewed/shows/svinski-ushi-nadenici-v-selo-sredno-gradishte/

А следващия епизод на „Гозбата на България” може да гледате идната сряда в 21.00 ч. на https://mmtvmusic.com/live/.


 В този епизод домакините от Средно градище ни предложиха и свинско в гювеч. Нарязва се свинско месо на късчета, гъби на едро, праз и моркови също на едро. Всичко се слага в гювеч, прибавя се бахар и черен пипер на зърна, сол, дафинов лист. Залива се с малко червено вино и се пече на бавен огън до хубаво омекване.

Интересно ми е какъв ще бъде вкуса на така приготвената рецепта. Разбирам желанието за здравословно готвене, но на мен лично ми липсва мазнина. Аз бих запечатала месото в малко мазнина преди да го пъхна в гювеча. Минала съм през етапите на експерименти в гювеч и те категорично казват, че е много по-вкусно, ако месото се запечата преди да се пече. Всички останали продукти слагам напълно сурови, но месото предпочитам да е минало през тигана, преди да отиде в гювеча. Ако пък решите да пропуснете тази стъпка, то тогава задължително сложете някаква мазнина в гювеча. Така ще получите много по-вкусно ястие. 



Редовните читатели на блога знаят, че аз много обичам да готвя в гювеч. Там си готвя и яхнии с месо и картофи, и боб с джолан, леща, сарми, заешко, бавно печено месо с бира, свинско със зеле, джолани с бира, ароматно агнешко, а и какво ли още не. Само супа не съм пробвала да правя май J Много е удобно. Слагам всичко, пъхам във фурната и забравям за известно време. Само ароматът на ястието и топлината от фурната ми напомнят нежно, че нещо се готви. А аз използвам времето си за други любими неща.

 Има едно старо правило, което спазвам при приготвяне на ястие в гювеч, а дори и в обикновени гювечета. Фурната не се загрява предварително, защото има опасност глиненият съд да се спука. Едва ли има някой, който ще се зарадва на спукан гювеч, изтекла манджа и дим от фурната… Тъй че – не бързайте. Това е съд за бавно готвене, ще ви сготви много вкусно, но и вие се отнасяйте добре към него. Все пак в тази връзка, през годините си измислих една хитринка, която спазвам и за голям гювеч, и за малки гювечета. Включвам фурната да се загрява на 100 градуса, докато си правя предварителната подготовка. След това слагам глинения съд вътре и усилвам. Така нито фурната е прекалено гореща, нито пък е супер студена и загряването й отнема по-малко време.



Малко се колебаех каква рецепта а ви предложа тук, но все пак по-горе обещах свински уши на скара и ето я и нея.

Продукти:

4 бр. свински уши (количеството всъщност можете да си определите и сами - могат да са 2 или 6, или повече)
сол
по желание лук
лимон
соев сос

Свинските уши се сваряват с малко сол - около 40 минути. Добре е да останат леко жилави, а да не се преваряват, за да не залепнат за скарата. Изваждат се, охлаждат се за кратко и се нарязват на големи парчета.
Пекат се на силно загрята скара от двете страни, докато се запекат хубаво. След като се изпекат, се нарязват на ивички или на парчета, каквито ви харесват.
По желание се сервират с лук, лимон и соев сос.

Ами това е. Свинските уши на скара са готови.

Все пак, не мога да се въздържа и ще ви напиша още една рецепта – за свинско с бира, печено в гювеч. Много ми е любим този начин на приготвяне, вярвам, че ще се хареса и на вас.

 

Продукти:

около 700 г свинска плешка

2 големи глави лук

2 моркова

130 мл бира

1 с.л. ракия

120 мл вода

3-4 зърна бахар

15 зърна черен пипер

смлян черен пипер

сол

 

Месото се нарязва на по-големи парчета, лукът - на полумесеци и морковите също.

3-4 с.л. мазнина се загряват и в тях се слага месото, за да се запечата. Прехвърля с в гювеч. В същата мазнина се слагат лука и морковите и се готвят при често разбъркване около 5 минути. Прибавят се подправките. 

Всичко се изсипва при месото. Залива се с бирата, ракията и водата.

Поставете гювеча в незагрята фурна (за да не се спука) и загрейте чак тогава. Печете първо на 200 градуса, докато течността заври, а след това намалете на 160 и печете докато стане крехко и започне почти да се разпада. Аз сервирам с пухкаво картофено пюре с много масло и прясно мляко. 

Напомням, че видеото с новия епизод на „Гозбата на България” от Средно градище може да изгледате тук https://mmtvmusic.com/mm-player/most-viewed/shows/svinski-ushi-nadenici-v-selo-sredno-gradishte/

А в следващия епизод  ще видим как Нина, Тони и Веселин ни показват тяхната рецепта за тиквеник. Нали знаете, че тиквеникът е нещо за ядене, а не нарицателно на човек с куха глава? J Какво е тиквеник, как го готвят в Средно градище и как Патрисия и Евгени ще се справят с цялото това голямо меню,  може да гледате на 4 май в 21.00 ч. на https://mmtvmusic.com/live/. Аз лично чакам с нетърпение.

Не забравяйте – аромат на лавандула, вкус на свински уши и тиквеник,  и всичко това в завладяващия ритъм на рокмузика …

Такава сложна симбиоза е възможно да преживеете само в „Гозбата на България”!

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...