неделя, 19 април 2020 г.

Козунак със заквасена сметана-още една рецепта


Имам вече една рецепта за козунак със заквасена сметана в блога, но ще запиша и тази, която произхожда от предната, обаче има мъничко допълнения. Получи се много хубав козунак и искам да си запиша рецептата, за да я използвам и друг път. Засега това ми е най-сполучливият козунак, който съм приготвяла през годините и затова ще я споделя. Правя уговорката, че аз в случая използвах планетарен миксекр за омесването на тестото, но може да се меси на ръка или в хлебопекарна. Разбира се, можете да използвате и бъркалките за тесто на обикновен миксер до определена степен на месене.

Важно уточнение е, че всички продукти трябва да са на стайна температура - яйцата и сметаната също.

Продукти:

100 мл прясно мляко
1 кубче прясна мая
4 яйца и 1 белтък
200 г захар
200 г заквасена сметана
50 мл олио
60 г разтопено масло
1 с.л. сок от лимон
щипка сол
4 ванилии
кората на 1 лимон
около 800 г брашно

1 жълтък за намазване, смесен с 1 с.л. прясно мляко

захар за поръсване




В топлото прясно мляко се разтваря  кубчето прясна мая, една с.л. захар и 2 с.л. брашно, разбърква се с тел и се оставя да втаса.
Яйцата и белтъкът се разбиват  със  захарта в купата на планетарен миксер, докато захарта се разтопи. Прибавят се заквасената сметана на стайна температура, олиото, лимоновия, щипка сол и ванилията. Отново се разбърква с миксера.  
Изсипва се втасалата мая. Бъркалката за яйца се сменя с куката за месене на тесто. Изсипват се 500 г от брашното и миксерът се пуска да работи. След като цялото брашно се поеме от сместа, започват да се добавят по 2-3 с.л. от брашното, докато се поеме хубаво от тестото, после се слагат следващите две лъжици и така, докато стане тесто, което леко лепи и е меко. Не се притеснявайте, че лепи. Като му добавите мазнината, вече няма да е лепкаво.Тестото се меси в миксера около 15 мин., след което се прехвърля на плот и продължава да се меси на ръка, като към него се прибавят постепенно 60г разтопено масло. Гледайте да месито поне още 20 минути на ръка, като прибавяте маслото. И след като всичкото масло е поето, продължавайте да месите. 
Тестото се поставя в голяма тенджера, намазана с олио, покрива се с капак и се оставя да втаса в много топло помещение. Лично аз го сложих във фурната и я включих на 50 градуса, оставих го да втасва там. След 20мин. го извадих и леко премесих, затворих го с капак и го сложих да втаса отново, докато увеличи повече от два пъти обема си. За да познаете дали тестото е втасало добре, направете проба с пръст. Натиснете го леко и ако в него остане дупка, значи НЕ е втасало. Ако обаче тестото е много еластично и се връща в първоначалното си положение, значи вече е втасало.
Моето тесто се получи като живо, с огромни мехури в него.
Сега е време за оформянето – от това количество тесто аз приготвих три козунака. Можете да ги оплетете според желанието и уменията си. Разбира се, може да изберете и пълнеж по желание – сладко, локум, шоколад, смес от ситно смлени  орехи и горещо прясно мляко, стафиди, сушени плодове и още, и още. 
След поставянето на козунаците във формите те се оставят да втасат отново. Тогава се намазват с разбития с 1 с.л. прясно мляко жълтък. Тук може да изберете различни начини на изпичане. За получаване на вкусна и хрупкава захарна коричка препоръчвам да поръсите  обилно със захар. А може и както аз избрах миналата и тази години, да ги намажете само с разбития жълтък и да ги изпечете така, след което да ги намажете със захарен сироп и да ги поръсите със захар.  При първия вариант, слагайки захарта преди печенето, ще се получи по-вкусна коричка, но рискувате козунакът да прегори отгоре. При втория случай лично за мен козунакът придобива по-добър финален вид и не се препича отгоре. Спомням си още един вариант, който не съм правила от доста дълго време. При него козунакът се намазва леко с олио и се слага да се пече така, като в средата на печенето се изважда от фурната, намазва се с разбития жълтък, поръсва се със захар и се връща обратно във фурната, докато не се изпече.


Създавайте вкусни спомени на вашите деца и внуци. След години те ще ги топлят. Много вкусни, лесни и достъпни рецепти, придружени от уютни истории можете да намерите в книгата "И замириса на бабини гозби и спомени" на Ивинела Самуилова и Илиана Николова, която може да видите и поръчате тук https://ikhermes.bg/i-zamirisa-na-babini-gozbi-i-spomeni.html#additional



1 коментар:

  1. Нека има здраве, благоденствие и радост в домът ви, Или! Бъдете здрави! Светло Христово възкресение!
    Яйцата ти са много красиви( по какъв начин ги боядиса?), а козунака разкошен!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...