вторник, 21 април 2020 г.

Спагети с чесън и зехтин (Spaghetti aglio e olio)




Пиша тази рецепта за спагети с чесън и зехтин (Spaghetti aglio e olio)

с ясното съзнание, че винаги ще се намери някой, който да каже, че не се слага това или онова. Или се прави така, а не иначе. Обаче тъй като, когато споделих снимката с пастата в нашата група във Фейсбук, рецептата предизвика интерес, реших да я напиша тук по начина, по който я направих аз. Вече приготвям няколко пъти спагети с чесън и зехтин у дома. Преди първия път изгледах различни видеа и прочетох разни рецепти и я приготвих така, както ще я запиша по-долу и както на мен много ми харесва.

Всъщност, това си е едно домашно ястие и както в България всяка къща си има рецепта за боб например, така приемаме и тук индивидуалния подход и аз по никакъв начин не претендирам за оригиналност на рецептата.

Това, което искам да кажа, че спагетите се получават много, много вкусни, въпреки изключително простите съставки. Поредното потвърждение на максимата, че простите неща са най-вкусни. Плюс това времето, което отнема готвенето е наистина минимално и моментално рецептата за спагети Aglio e olio минава в графата „бърза вечеря“.





Продукти за две порции:

200 г спагети (може да изберете и друга паста)
40 мл зехтин
3 скилидки чесън
1 люта чушка (за предпочитане червена – италианците използват пеперончини, но и друга ще свърши работа, дори и зелена. Аз пък в случая използвах лют червен пипер от този на люспичките)
5 с.л. настърган пармезан
пресен магданоз за поръсване

И така – спагетите се сваряват според указанието на опаковката, като внимавате да не ги преварявате. В голям тиган се слага зехтина и нарязания на филийки чесън. Тиганът се слага на котлона и чак тогава котлонът се включва на по-слаба мощност. Най-много на 2/3 от мощността на котлона. Слага се и нарязаната люта чушка или лютият червен пипер. И сега внимание – важно е да готвите чесъна на ниска температура, докато омекне хубаво, за да може да си пусне ароматите без да прегори. Ако включите котлона на максимална мощност, чесънът ви ще прегори и няма да е вкусен за ядене, както се получава при бавното му готвене. За нас в случая е важно да остане ядлив, а не да го изхвърлим.  
След като чесънът е омекнал хубаво, се прибавят вече сварените спагети. Разбъркват се добре в зехтина и ако са много сухи, се прибавя малко от водата, в която са се варили спагетите. Прибавя се пармезана и отново се разбъркват. По желание могат да се поръсят със смлян черен пипер.
При сервиране се поръсват с още малко пармезан и ситно нарязан пресен магданоз. Това е. Изключително приятни, леко пикантни, много вкусни и много бързи за приготвяне спагети.
Да ви е вкусно!



1 коментар:

  1. Или,
    правила съм ги тези спагети със суров чесън, но и така ще са вкусни.Чесънът го счуквам с малко сол и хубаво разбърквам в топлия зехтин.Много вкусни спагети се получават, простичка рецепта е.Слагам и подправки - риган, мащерка или майорана.Чудесна вечеря или обяд, а защо не и закуска.
    Христос Воскресе ! Бъдете здрави !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...