четвъртък, 9 април 2020 г.

Домашни тортили питки




Предполагам, че много от вас обичат да си приготвят нещо с тортила питка. И ние така. Определено са много                 удобни за различни цели.
Обикновено ги купуваме готови от магазина, но трябва да ви кажа, че домашно приготвените тортили питки са просто неустоими и определено по-вкусни от магазинските. И всъщност приготвянето на домашни тортили  изобщо не е трудно, а е и доста бързо. Тестото е без мая и като всяко друго такова, не изисква продължително втасване. По принцип би трябвало да се приготвят само от царевично брашно, но аз избрах рецепта, в която използвам царевично и бяло. Определено са прекрасни. Може да опитам и само с царевично, но не съм сигурна дали наситения царевичен вкус ще се понрави у дома.
Тортилите произхождат от Южна Америка и по-специално  от Мексико. Твърди се, че са се приготвяли и преди 10 000 години. Дали това е така, аз не знам, но знам, че с тях можете да си приготвите много вкусно ястие, с което да зарадвате близките и гостите си. (Гости ли казах? Какви гости в тия корона времена, не знам, но дано скоро да можем да си поканим такива J)

Продукти:
1 ч.ч. е с вместимост 200 мл.
около 1 ½ ч.ч. бяло брашно
½ ч.ч. царевично брашно
150 мл топла вода
2 с.л. зехтин или олио
1 ч.л. бакпулвер

Приготвянето е лесно. В купа се смесват 1 чаша от бялото брашно, царевичното брашно и бакпулвера. Разбъркват се добре. Зехтинът се слага в топлата вода,  и тази смес се изсипва при брашното. Разбърква се хубаво. Прибавя се по малко от станалото брашно и се меси, докато тестото спре да лепи. Получава се тесто с много приятна консистенция и много нежно при допир. Разделя се на 8 части, които се оформят на топчета.  Покриват се с чиста кърпа или найлоново фолио и се оставят да си починат около 20 минути.
Всяко топче се разточва на тънко кръгче с диаметър около 20 см с помощта на още малко брашно. По принцип се точат лесно, но ако не можете да го раточите достатъчно голямо, може да си помогнете с дърпане (като дърпана баница).
Така се приготвят всички питки и се подреждат върху памучна кърпа или на подходяща повърхност, за да не залепнат. Понеже нямах много място, на което да сложа 8 питки, аз ги застъпвах и не ми се залепиха.
Тиган с незалепващо покритие се загрява без мазнина, като не се използва пълната мощност на котлона, а 2/3 от нея.



Тортилите се изпичат на тигана за около 40 секунди до минута от всяка страна – да не прегарят като пърленка. Следете кога точно да ги обърнете и извадите от тигана, така че да останат светли и непрепечени. Като се сложи питката, се появяват мехурчета и обикновено с тяхната поява, тестото е готово за обръщане.
Изпечените тортили се слагат една върху друга и се покриват с кърпа, за да не изсъхнат.
Приложението им е разнообразно.
Ние този път ги хапнахме с пилешко месо като това за дюнер, пържени картофи и зеленчуци.
Понякога – нещо много любимо на Никол от години, ги приготвям на джобове, пълни със сирене и кашкавал, които изпържвам за кратко. Интересна е технологията, защото се лепят с лепило от брашно J и Никол и приятелите й много ги обичат. Също така тортила питките са много подходящи за приготвяне на различни видове парти хапки. Ето тук имам една страхотна рецепта. Освен това можете да си приготвите много бърза пица с тъничък и хрупкав блат J
Домашните тортили питки могат бързо и удобно да се превърнат в нещо като крекери като се намажат със зехтин и се поръсят със сол и любими подправки, разрежат се на триъгълници  и се запекат леко във фурната.
Разбира се, като говорим за тортила питки, е редно да споменем , че са основа на много мексикански ястия като кесадили, енчилади, буритос, фахитас и такос.
 Изобщо приложения да искате. И все вкусни J
Ами… това е. Запрятайте ръкави J

1 коментар:

  1. Или,
    доколкото ми е известно мексиканските тортили се правят от брашно от бяла царевица.Тук я няма, това е специален сорт.А нашето царевично брашно се прави от друг вид царевица - жълта.Но тортилите наистина са много вкусни особено когато сам ги направиш.Не съм правила , исках да пробвам, но с брашно от бяла царевица.Засега обаче не съм виждала да продават в България.Само с царевично брашно се получават хубави питки, но тортили мисля,че няма да се получат.Трябва да се смесват различни брашна.Чудесни тортили си приготвила.
    Дано скоро ни отмине този корона вирус, но без покаяние едва ли.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...