събота, 24 август 2019 г.

Тънки многослойни питки на тиган с масло и шарена сол


Тези тънки питки с масло и шарена сол се правят доста бързо и съставките на тестото са само три - брашно, сол и вода. После се намазват с разтопено масло и се поръсват с шарена сол и се пекат на тиган. Е, все пак трябва да се поразточат лекичко, но няма ниищо сложно. Пък да не ви обяснявам колко невероятно вкусни са.
Да, биха могли да се кръстят и пърленки на тиган, но по мое мнение не са точно пърленки, така че си остават питки на тиган с масло и шарена сол.
Технологията им на приготвяне ги прави от няколко слоя, което води до допълнително удоволствие от консумацията им. А придружени от масло и шарена сол... какво да ви кажа. Чудесни са!
Освен това, че тестото е с минимално количество продукти, имат и друго предимство - не е нужно тестото да втасва. Приготвят се почти веднага, което на практика ги прави дота бързи.

Имат един недостатък - в тази доза са само шест :)



Продукти:

2 ч.ч. брашно (от 200 мл)
150 мл студена вода
1 ч.л. сол

30 г краве масло
шарена сол

Брашното се смесва със солта и към тях се прибавя водата. Замесва се набързо тесто. Ако е прекалено лепкаво, можете да добавите още съвсем мъничко брашно.
Разделя се на шест части, които се оформят на топчета.
Покриват се с чиста кърпа и се оставят 10 минути да починат.

Маслото се разтопява.

След това всяко топче се разточва на кръг с диаметър около 15 см. Намазва се с 2 ч.л. разтопено масло и се поръсва с шарена сол.
Прави се един разрез от центъра до края на питката. (виж снимките долу).










След това тестото започва да се навива, като се оформя конус.
Конусът се сплесква с ръка и се разточва отново на тънка питка.

Така приготвените питки с масло и шарена сол се пекат от двете страни в загрян тиган на 2/3 от мощността на котлона.
По желание след като се извадят от тигана, могат да се намажат с още малко масло.

2 коментара:

  1. Или,
    моята баба правеше така тестото за питки и баници.Правеше и многослойни банички - точеше голяма кора и навиваше / предварително намаслена / на руло.След това от рулото режеше парчета и свиваше като охлюв и сплескваше.Сигурно се получава същия ефект т.е.многослойна баничка.Твоят начин на оформяне е малко по - различен.Но съдейки по снимките тези питки приличат на баничките, които правеше моята баба.Много вкусни се получават и много бързо се прави тестото.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...