понеделник, 10 декември 2018 г.

Боб с печени чушки на фурна


Бързам да публикувам тази рецепта за печен боб с печени чушки, за да можете да я прочетете и ако ви допадне да я включите в менюто си за Бъдни вечер. Рецептата е семпла и домашна. Каза ми я колежка. По принцип това ястие се приготвя, след като вече сте сварили боб, веднъж сте хапнали по-рядкото, а после с гъстия остатък си правите тази манджа. Хитро. Варите боба веднъж и ядете две различни ястия. Разбира се, в днешно време рецептата може да се адаптира и да се използва готов сварен боб от консерва, който може да се купите във всеки магазин.
Все пак аз реших да направя рецептата приблизително така, както ми е казана и така ще я кажа и на вас. Само съкратих това с рядката част :)

Продукти:

за варенето:

250 г боб
1 глава лук
1 морков
4 с.л. домати от консерва
1 с.л.
джоджен
чубрица
сол

за запръжката:

1 малка глава лук
6-7 печени чушки
5-6 парченца сушени гъби, ако имате
1 ч.л. червен пипер
2 с.л. брашно
6 с.л. домати от консерва
сол
черен пипер
чубрица
джоджен
девесил



Бобът се накисва от предната вечер. Слага се да се вари, след като заври се излива първата вода, измива се и се налива нова - около 2-3 пръста над боба. Когато заври боба за втори път, към него се прибавят олиото, нарязания лук и моркови . В края на варенето се посолява и се слагат доматите и подправките. Вари се още десетина минути или докато доматите се сварят.

След това, ако бобът е станал по-рядък, е добре да се поизцеди или да се изгребе само гъстата част. Гъбите се накисват в малко вода за десетина минути.
Лукът се запържва в 4 с.л. олио до златисто и към него се прибавят нарязаните чушки и отцедените гъбите. Готвенето продължава още 2-3 минути, като се разбърква често. Прибавя се брашното и червения пипер. Продължава да се готви, като се разбърква още малко. Изсипва се боба. Прибавят се доматите. Разбърква се и се изсипва в тавичка. Слагат се подправки. Нищо, че вече сте сложили на сварения боб. Сега отново ястието ще има нужда да бъде добре подправено. Носи на подправки, така че опитвайте според вкуса си.
Сложете да печете на 180 градуса, докато се запече апетитно. 

4 коментара:

  1. Това ще да е нещо много вкусно. За комбинация на боб и чушки знам и съм опитвала със сухи, както и сушените домати придават аромат и вкус. Но с гъби не съм. Изобщо както и да е приготвен, бобът на фурна много ми харесва, а тук е обогатен. Чудна рецепта, Ил. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Или,
    тази рецепта наистина е много интересна и вкусна.Не съм правила боб с гъби макар,че имам и такива рецепти.Гъбите както и боба са тежка храна по принцип.Но тук е интересно съчетание с гъби само за привкус, а печените пиперки, киселите краставички, сушените домати и сушен лук или праз са прекрасни добавки.Прекрасна идея за Бъдни вечер.
    Поздрави и приятна предпразнична подготовка !

    ОтговорИзтриване
  3. О тези дни мислех да готвя боб, а винаги ми е харесвал този вариант на фурна, вместо на чорба или гъст боб. С едно ребърце вътре;)

    ОтговорИзтриване
  4. Правила съм подобно ястие, много е вкусно. Рецептата я имам в блога си под името "Докторски боб", добре че ме подсети!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...