събота, 25 февруари 2017 г.

Яхния от свинско с ориз

Свинско с ориз яхния

Яхнията от свинско с ориз е ястие, с което аз лично съм израснала и за мен е традиционно. Оказа се обаче, че тази рецепта не е толкова разпространена, колкото си мислех. Е, ето. Публикувам рецептата. На нас много ни харесва, може да се хареса и на вас :)
За да си сготвите това ястие, може да използвате както месо, така и ребра или пък рагу. По принцип в рецептата няма маслини, но този път реших да пусна десетина. Каквото и да сложите, ще се получи винаги вкусно ястие, ухаещо на  домашен уют.


Продукти:

около 700 гр. свинско месо, може и ребра или рагу около 1 кг
1 ч.ч. ориз
1 глава лук
1 морков
1 чушка
1 ч.ч. настъргани домати (или от консерва)

10 маслини
100 мл червено вино
1-2 с.л. брашно
4-5 листа дафинов лист
1 с.л. червен пипер
сол, чубрица, чер пипер, бахар на вкус
магданоз





Месото се запечатва в предварително загряти 3-4 с.л. олио. Прибавят се нарязаните лук, морков и чушка (чушката може и да се пропусне или да се замени с печена-и от буркан става) и всичко се задушава. Слага се червения пипер и дафиновия лист и се залива с виното. След около минута се залива с вода около 1,2 литра. Месото се сварява почти до готовност. Оризът се измива и се добавя към ястието заедно с подправките и маслините. Разбърква се и се оставя на тих огън. Ако ви се струва много гъсто, може да долеете още малко вода. Когато вече и оризът и месото са сварени, се прибавят доматите. Ври още 7-8 минути. Брашното се прави на кашичка с вода и се изсипва в ястието. Оставя се да заври отново и се отмества. Поръсва се с пресен магданоз.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...