петък, 27 януари 2017 г.

Пълнена питка и тесто с грис

За идея за тази пълнена питка използвах една по-стара моя рецепта за пълнена питка с кайма и кашкавал. Реших да публикувам и тази рецепта, тъй като тук има един нов елемент - малко грис в тестото. В случая малко импровизирах, тъй като бях решила да меся, но не знаех, че ми е останало само малко брашно. И за да не рискувам да не ми стигне брашното, реших да допълня с малко грис. И преди съм опитвала питки с грис, така че бях сигурна, че ще се получи. Тестото е интересно, не се усеща грис в изпечената питка :), но стои по-пръхкаво и хрупкаво. Всъщност ще тествам тази основа и за друг вид питки. Тук е мястото да ви припомня и онази прекрасна пълнена питка със заквасената сметана в пълнежа ,  която също е отлично попадение и много хора я направиха след като я споделих. Освен промяна в тестото, направих и малка промяна в пълнежа. Имах едни гъби в хладилника, които вече нямаха търпение да се натанят в някое ястие (щото чакаха по-дълго :D) и реших да сложа и тях.

Продукти:

За тестото:
около 500 г брашно
7 г суха мая (ползвам д-р Йоткер)
150 г грис
300 мл прясно мляко
1 яйце
1 белтък
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
6 с.л. олио

За пълнежа:
300 г кайма
2 с.л. доматено пюре
150 г сирене
4 с.л. кисело мляко
1 яйце
черен пипер
1 ч.л. риган
1 ч.л. чубрица
сол (ако каймата ви не е солена, но внимавайте, сиренето е солено)

200 г гъби
100 г пушено филе (може да се пропусне, както и гъбите)
150 г кашкавал
1 домат

1 жълтък за намазване
20 г краве масло

Маята се разтваря в топлото мляко и към нея се прибавя захарта и шепа брашно. Покрива се с чиста кърпа и се оставя да шупне. Около 400 г от брашното се смесва с гриста и се прави кладенче, в което се изсипват всички продукти за тестото и шупналата мая. Замесва се тесто, като постепенно се прибавя от останалото брашно, докато стане меко, нелепнещо и еластично тесто. В моя случай отидоха точно 500 г брашно, но е възможно количеството да е по-малко или пък малко повече, така че не го слагайте всичкото наведнъж.
Тестото се покрива с кърпа и се оставя да втаса.
През това време каймата се смесва с доматеното пюре, яйцето, млякото, сиренето и подправките. Бърка се хубаво до хомогенна смес.
Гъбите се нарязват на филийки, филето и доматът също. Кашкавалът се настъргва. 
Втасалото тесто се разточва на кръг с диаметър по-голям от тавата, в която ще се пече. Тавата се застила с хартия за печене, която се намазва леко с олио отгоре. Разстила се разточеното тесто така, че краищата да излизат извън тавата. Надупчва се с вилица. Изсипва се каймата и се разстила равномерно.
Отгоре се подреждат гъбите.


Висящите краища тесто  се завиват внимателно върху гъбите и леко се намазват с разбития с малко вода жълтък, поръсват се с парченца краве масло. Отгоре също се надупчва внимателно с вилица.


Така приготвената пълнена питка се слага в загрята на 180 градуса фурна и се пече около 10 минути - докато тестото хване лека коричка, след което температурата се намалява на 160 градуса, питката се покрива с хартия, за да не загори и се пече още около 20 минути. Пекох я по този начин, защото се опасявах, че каймата и гъбите може да пуснат много течност и тестото долу да стане клисаво. Така се изпече идеално.
След това питката се изважда и се подрежда филето, отгоре нарязаните домати и накрая се поръсва с кашкавал. Връща се във фурната все още на по-слаби градуси и се пече още около 20 -25 минути. Ако е нужно накрая се усилва отново на 180, за да получи кашкавалът апетитен загар. Разбира се всяка фурна готви различно, така че ако при вас нещата се случват по-бавно, няма никакъв проблем да я печете по-продължително време. Важно е да не се пече по-бързо, за да не изгори отгоре тестото. Така че, времето за печене е само ориентировъчно.
Изважда се и се оставя да престои поне 20 минути преди да се разреже.




5 коментара:

  1. При теб всичко се получава ... прекрасна питка, Илианка.
    Чудесна идея, много вкусна комбинация и апетитно изпълнение.
    Поздрави за теб и няма да пропусна - страхотни снимки!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна е Ил! Правила съм старата ти пълнена питка, но и тази няма да подмина някоя студена вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви, момичета. Прегръдки и за вас!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте Илиана,питката изглежда страхотно.Искам да ви попитам защо се слага грис в тестото?Предварително ви благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Както съм написала в началото на рецептата, в случая съм сложила грис, защото с малко не ми е достигнало брашното. Но пък от гриса тестото леко се променя и става малко по-хрипкаво и различно като консистенция, което в никой случай не е недостатък.
      Ако имате някакви притеснения относно наличието на грис, може да направите другата пълнена питка, която се намира тук http://ilrai.blogspot.bg/2015/02/blog-post.html
      Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...