петък, 15 юли 2016 г.

Патладжани с доматен сос



Обичам много патладжани, а незнайно защо са малко пренебрегвани у дома. 
Патладжаните с доматен сос са си класика сред летните манджи, но така и все още не са намерили място в блога. Имам една рецепта за лятно мешано, която малко прилича на тази, но тя е с тиквички и печени чушки. А тази си е само с патладжани. Вероятно почти всяка къща си има нейната рецепта за това ястие. Някои пържат, други пекат, трети леко запичат на грил тиган... Аз съм избрала варианта с изпичане на патладжаните във фурната, защото не ми се кисне в жегата на котлона, а и защото поемат много мазнина, докато се пържат. 

Продукти:

около 1 кг патладжани
1 кг домати или 1 буркан и половина консервирани
1 глава лук
1 голям морков или 2 малки
5-6-7 въпрос на вкус скилидки чесън
1 с.л. чубрица
1 с.л. риган
1-2 дафинови листа
1 с.л. захар (зависи от доматите, може да се наложи и малко повече)
черен пипер
сол

Патладжаните се нарязват не ленти по дължина с дебелина около 5 мм.
Обичам повече сините патладжни пред появилите се в последните години бели техни събратя. Не ми пречи това, че трябва да се посолят и да постоят, за да си пуснат чернилката и горчилката. 
И затова - нарязаните патладжани се посоляват и се оставят да постоят около 30 -60 минути. Измиват се и се подсушават с кухненска хартия или чиста кърпа. 
Тавата, в която ще се пекат леко се намазва с олио. Отгоре се подреждат патладжаните. В случая използвах най-голямата си тава и се наложи да ги наредя на два реда. Подрежда се първия ред и се поливат леко с тънка струйка олио. Отгоре се слагат останалите, които също се поливат с малко олио. Слагат се да се пекат в загрята на 180 градуса фурна. Пекат се докато омекнат. 
През това време се приготвя доматения сос. 
Лукът се нарязва на ситно, а морковите се настъргват. Слагат се в малко олио и се готвят докато омекнат хубаво. Доматите се настъргват и се изсипват. Прибавя се чесънът, нарязан на филийки. Добавят се подправките и сосът се готви докато се изпари по-голямата част от водата. Патладжаните се изваждат е се поливат с приготвения сос. Ястието се запича във фурната докато остане само на мазнина. 

Преди сервиране патладжаните с доматен сос се поръсват обилно с магданоз. Много върви с топъл домашен хляб и вкусно сиренце :)


5 коментара:

  1. Разкош! Любими са ми тези патладжани, особено когато сосът е с пресни домати. Поздрави и приятен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, обожавам сос от пресни домати, Радост. Дори и без патладжани :)

      Изтриване
  2. Обожавам тази манджа.Лятото запичам патладжани в тавата, прибирам в кутии във фризера и през зимата пак си я приготвям.Цвета

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Цвета :)
      Както съм написала, незнайно защо досега малко сме подценявали патладжаните у дома. Но изпечен така на фурна много ми хареса и смятам да си сложа и аз за зимата.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Любимите и на нас патладжани -
    чудесен вариант за печене, Илианка. Неустоимо апетитни...
    Благодаря, поздрави за теб и усмихнато лято!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...