сряда, 15 юни 2016 г.

Представят средновековен лагер на Ловешката крепост 18 и 19 юни


Средновековен лагер ще бъде представен на Ловешката крепост по случай  829 г. от сключване на примирието между България и Византия и началото на Втората българска държава.  Изявата се организира от Община Ловеч и сдружение  “Чигот“ на 18 и 19 юни (събота и неделя).
Посетителите на крепостта през тези два дни ще могат да видят многообразни сцени, образци и ритуали от Средновековна България. Сред тях са изложение на кухненски пособия и кулинария от онези времена, музей на открито с бойна екипировка от периода, изложение на различни тъкачни методи и бродерия от периода, както и керамика, облекла и образци на изложение на средновековната книжовност.
Демонстрациите включват стрелба с лък  по мишена, като посетителите ще могат да стрелят. Ще има показен бой с мечове,  обиколка на лагера и различните изложения, както и беседа за историята на крепостта.
Както е известно,  през 1187 г. след битка при крепостта в Ловеч  византийският император е принуден да сключи мир с братята Асен и Петър. Този акт се възприема като начало за възстановяване на българската държава и начало на Второто българско царство, което е продължение на Първото българско царство.
На 17 и 18 юни (петък и събота) от 21 часа в крепостта пък ще има безплатни прожекции за ловешките ученици на филма „Ловешката крепост разказва…“

Информация на Община Ловеч.

2 коментара:

  1. Нямам време да чета сега публикацията, ще си я оставя за друг път, но съм тук да ти честитя рождения ден!
    Бъди жива и здрава, Илианка, бъди щастлива и успешна!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...