неделя, 7 юни 2015 г.

Strawberry Shortcake, гости и рожден ден

Казват, че първите седем години от живота на човек са най-важни.
Ако за едно дете те са определящи за посоката му на развитие, то при блоговете май е доста по-различно.  
Е, днес Щъркелово гнездо става на цели 7. Доста дълго време упорито поддържам моето местенце.Изминах много дълъг път и с течение на времето като че ли блогът започва да заема все по-голямо място в сърцето ми. Връщам се назад и си спомням много  моменти, свързани с прекрасни приятелства, благодарствени думи от верни читатели, моменти на колебание дали да го има Щъркелово гнездо или пък до тук?!? и още много, и много...

Бих искала да благодаря на всички вас, които се отбивате тук!
Без вас нямаше да го има това място!
Благодаря ви за милите думи, за оставените коментари и споделените отзиви!

БЛАГОДАРЯ!

Е, ето, днес имам празник. Но имам и много специален гост на моя празник.
Познавате ли я? Ако не, да знаете, че много сте изпуснали. Една млада дама, която ни предлага прекрасни рецепти и на която аз съм сериозен фен. Познанството ни с нея започна в блог пространството, а после прерасна и в нещо повече. 

Мила Мария, благодаря ти, че прие поканата ми и ми гостуваш точно днес, на този така специален за мен ден!

"Илианче,

Най-напред искам още веднъж да ти благодаря за поканата!

За мен е огромна радост и чест да гостувам в този прекрасен блог на този толкова специален ден!

От сърце искам да ти пожелая да продължиш да водиш "Щъркелово гнездо" със същото желание, вдъхновение и любов, както до момента! За мен той остана един от малкото блогове, които запазиха своя уникален чар, уют, стил и най-важното - усещането, че споделяш кулинарните изживявания на приятел, а не "скрол"-ваш просто каталог с рецепти. Запази душата му и го развивай с усмивка - както до сега! :)

Специално за теб избрах да направя свой прочит на един класически десерт. Надявам се да се хареса на теб и твоите читатели!

Честит рожден ден на "Щъркелово гнездо"!

Голяма прегръдка от мен!

Мария"





Strawberry Shortcake

Необходими продукти:

за бисквитите:

2 ч. ч. бяло брашно
4 с. л. захар
¼ ч. л. сол
1 ч. л. с връх бакпулвер
¼ ч. л. сода за хляб
80 г. студено масло
1 яйце
1 с. л. заквасена сметана
около 1/3 ч. ч. гъст айрян, или колкото поеме за замесване на тестото
1 с. л. заквасена сметана за глазиране
1 – 2 с. л. захар за поръсване

за гарниране:

пресни ягоди
захар
заквасена или бита сметана
малко настъргана лимонова кора (или ванилия) за аромат
допълнително пудра захар по желание

Приготвяне:

Измийте ягодите, нарежете ги и ги сложете в купичка. Поръсете ги със захар, 
разбъркайте ги, покрийте купата със свежо фолио и я оставете в хладилника за 
половин-един час. 

Смесете брашното, захарта, солта и набухвателите в удобен съд. Нарежете маслото на 
дребни кубчета и с помощта на вилица го втрийте в сухите съставки, докато се 
образуват трохи. Сложете при тях яйцето и сметаната и започнете да добавяте по малко 
от айряна – количеството е на око, докато всички съставки се споят добре. Тестото се 
меси нежно, докато стане хомогенно, не повече - в противен случай бисквитите ще 
станат сбити. На пипане трябва да е меко, но да не лепне по ръцете.
Загрейте фурната на 180-200 градуса. Върху добре набрашнена повърхност разточете 
тестото с дебелина 1 - 1.5 см. и с купичка изрежете кръгчета. Съберете остатъците, 
разточете ги пак и така направете 6-8 бисквити. Подредете ги върху хартия за печене в 
голяма тава, оставете разстояние между тях, защото бухват. Намажете ги с малко леко 
разбита заквасена сметана, поръсете ги със захар и ги изпечете до хубав златист цвят. 
Оставете ги леко да се охладят върху решетка преди поднасяне.
Разрежете една още топла бисквитка хоризонтално на две през средата. Поставете 
долната част в чинийка, гарнирайте я обилно с подсладените ягоди и соса, който са си 
пуснали. Върху тях сложете 1-2 лъжици леко разбита заквасена сметана (или бита 
сметана), овкусена с малко лимонова кора или ванилия (и малко пудра захар, ако 
обичате по-сладичко). Най-отгоре поставете горната част на бисквитката. Украсете с 
още малко ягоди и сметана и поднесете веднага.
Макар, че този десерт се поднася леко топъл, може да изпечете бисквитките 
предварително и само да ги затоплите във фурната преди сервиране.

16 коментара:

  1. Страхотен десерт от Мария! Точно като за рожден ден!
    Подсладих се прилично :)
    Честит рожден ден на блога, Ил! Пожелавам ти все същия нестихващ ентусиазъм в кухнята, в блога и в живота, приятелко мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Две прекрасни дами, които имат място в моето сърце :)
    Прекрасен десерт за рожден ден!
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит Рожден Ден на Щъркелово гнездо! Илиянка, бъди все така вдъхновяваща и прекрасна кулинарка! А рецепта и Мария са невероятни! Поздрави и на двете ви и слънчева и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване

  4. Честит рожден ден на "Щъркелово гнездо"! Илиянка, желая ти още много приятелства, верни читатели и много приятни емоции! Бъди усмихната и вдъхновена!
    Рецептата, както и самата Мария са прекрасни!
    Сърдечни поздрави и прегръдки за двете ви!


    ОтговорИзтриване
  5. Аха, ето къде била тази почерпка вкусна и изкусителна! Или, мила, честитя празника на блогът ти и ти желая нестихващо вдъхновение и все така стойностни и вкусни неща да публикуваш тук:))) Щъркелово гнездо е любимо местенце! А Мария поздравявам за тази сладка прелест и чудесно гостуване! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Честит 7-ми рожден ден на твоето вълшебно място, Илианка -
    изобилие от прекрасни рецепти, много топлина и семеен уют, чудесни гости!
    Поздравления с пожелания за още вдъхновение, нови идеи и изкушения, приятни емоции и лично удовлетворение!
    Страхотен тандем,
    а празничното ягодово изкушение на Мария е разкошен подарък за празника !

    ОтговорИзтриване
  7. Честит рожден ден на любимото ми Щъркелово гнездо!
    С пожелание за още прекрасни рецепти и нестихващо вдъхновение на прекрасната стопанка! :)
    Поздрави и сърдечна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  8. Наистина дълго време Илианка :) но пък ти се възхищавам на упоритостта и с вдъхновението с което ни зареждаш ... дай Боже всеки му! Честити 7 годинки на твоето прекрасно гнезденце! Името много му подхожда :)
    Чудесна идея да поканиш гост на този ден!
    Ягодовото изкушение ми хареса :)
    С най-добри пожелания и за много години!

    ОтговорИзтриване
  9. Ей, Илианка, добър човек ще излезе от твоя блог;) Следя те от около 5 години и да ти кажа, един ден като пораснеш, ще се гордея с теб;)
    Пожелавам още много по 7, вдъхновение и усмивки.
    Мария е също стара познайница, винаги изненадваща и доставяща удоволствие. Поздравче за вас от мен.

    ОтговорИзтриване
  10. Честита годишнина, Ил!
    Продължавай все в същия дух да поддържаш това интересно кулинарно гнездо с чудесните си предложения!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ви, мили хора!
    От сърце!

    ОтговорИзтриване
  12. Иле, честит рожден ден на местенцето ти! Да е все така пълно с вдъхновение и вкусотии. :) А на Мария казвам едно голямо браво за прекрасния десерт!
    Прегръдки и за двете ви! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Ама, как така се изхитри ти...:), друг да черпи вместо теб:)), да знаеш, че си чакаме и твоята почерпка!
    Честит празник на блога, макар на патерица, Илианка! Следя те изкъсо! И десерта на Мария е чудесен!

    ОтговорИзтриване
  14. Илианка,
    пожелавам ти още дълги години / много по 7 / да списваш този чудесен блог.Рецептите, които представяш са предимно от българската кухня - стари и изпитани или нови и претворени по твой вкус и фантазия.Не губи вдъхновение и продължавай в същия дух.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  15. Гери,
    Веси,
    Ели,
    благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
  16. Още веднъж честит празник на блога ти,Или!Един от първите,който ми направи впечатление!Продължавай да се чувстваш вдъхновена за нови кулинарни авантюри!Чудесен избор на гост,поздравления към Мария за превъзходния десерт!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...