Кръстих я баница, защото по нашенски си е жива баница. Че е със сусам, със сусам е. Обаче има и прясна мая в плънката. Това за мен си беше новост и ме провокира да я направя много скоро, след като я видях тук. Корите, които имах в хладилника бяха 400 г и може би затова при мен пълнежът дойде малко повече, защото не промених количествата. Обаче пък това ама хич не пречи на вкусовите качества на баничката. Друго нищо не съм променяла.
И така, бързам да я споделя с вас, защото си заслужава.
Продукти:
500 г кори за баница
3 яйца
200 мл газирана вода
100 мл олио
300 г сирене
25 г прясна мая
сусам за поръсване
Корите се разделят на две - по равно, по възможност. Смесват се яйцата, водата, олиото, сиренето и маята. Бърка се хубаво, до напълното разтваряне на маята. Взимате една кора от първата половинка и я поръсвате с 2-3 с.л. от сместа. Поставяте отгоре друга и отново смес, пак кора и пак смес и така до последната. Завивате на стегнато руло и режете на парчета по 5 см. Поставяте ги в тава (с диаметър 20-23 см), застлана с хартия за печене, като разрезът е нагоре. По същия начин се постъпва и с другата половина кори. Накрая се залива с останалата смес и се поръсва със сусам. Покрива се и се оставя да престои поне 40 минути. Пече се в загрята на 200* фурна.
Добавям един опит с 800 г кори, почти двойно количество плънка ( с разтопено масло вместо олио) и в тава с по-голям размер.
Много хубаво!
И така, бързам да я споделя с вас, защото си заслужава.
Продукти:
500 г кори за баница
3 яйца
200 мл газирана вода
100 мл олио
300 г сирене
25 г прясна мая
сусам за поръсване
Корите се разделят на две - по равно, по възможност. Смесват се яйцата, водата, олиото, сиренето и маята. Бърка се хубаво, до напълното разтваряне на маята. Взимате една кора от първата половинка и я поръсвате с 2-3 с.л. от сместа. Поставяте отгоре друга и отново смес, пак кора и пак смес и така до последната. Завивате на стегнато руло и режете на парчета по 5 см. Поставяте ги в тава (с диаметър 20-23 см), застлана с хартия за печене, като разрезът е нагоре. По същия начин се постъпва и с другата половина кори. Накрая се залива с останалата смес и се поръсва със сусам. Покрива се и се оставя да престои поне 40 минути. Пече се в загрята на 200* фурна.
Добавям един опит с 800 г кори, почти двойно количество плънка ( с разтопено масло вместо олио) и в тава с по-голям размер.
Много хубаво!
Създавайте вкусни спомени на вашите деца и внуци. След години те ще ги топлят. Много вкусни, лесни и достъпни рецепти, придружени от уютни истории можете да намерите в книгата "И замириса на бабини гозби и спомени" на Ивинела Самуилова и Илиана Николова, която може да видите и поръчате тук https://ikhermes.bg/i-zamirisa-na-babini-gozbi-i-spomeni.html#additional
Чудесна е, Ил!
ОтговорИзтриванеИ нали не се съмняваш, че скоро ще я опитам!
Спокойна вечер :)
Изненада ме с тази баница с мая!
ОтговорИзтриванеАма е чудесна, много апетитна!
Хайде сега давай яйцата :)
Dada mnogo vkusna.I slike su krasive.
ОтговорИзтриванеPozdrav sa sunčanog Novog Zelanda.
Интересна рецепта, Илианка, ще се прави!
ОтговорИзтриванеОформяла съм по този начин, даже коледните и новогодишните ни баници точно така изглеждаха (на колелца и обърнати). Ама пък с мая никога не съм опитвала. Последно време все повече варианти за баници откривам, благодаря и за твоята идея, Иле. Чудна е! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден. :)
Нова и интересна рецепта, Ил! Нямам търпение да я опитам, а и както не съм правила баница скоро, едвам се сдържам :)Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеНаистина е различна, Илианка,
ОтговорИзтриванеизглежда и звучи много вкусно и изкушаващо...
Благодаря за чудесната рецепта,
ърдечни поздрави и хубав уикенд!
Ще я направя :)
ОтговорИзтриванеМного интересна баница и ще я опитам.
ОтговорИзтриванеТова с маята е много интересно и нечувано :) Ще пробвам съвсем скоро, че ме провокира и с идея, и с визия. Облизвам се тук баш предобедно...
ОтговорИзтриванеХубав уикенд, Или! Да направите снежен човек :)
Ще чакам да видя и вашите баници :) Щастлива съм, че ви харесва :)
ОтговорИзтриванеПрекрасни почивни дни!
Изкушаващо предложение! Нещо ново и различно!
ОтговорИзтриванеЕстествено е че ще се пробва!
Поздрави, Ил!
Върти ми се в главата някакъв спомен да съм правила баница,в чиято плънка имаше мая,доста беше нашумяла,но сякаш имаше и брашно.При всички случаи баницата ти е разкошна,Или,някой ден като падне ембаргото над подобни изкушения непременно ще я тествам.Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеHahaha
ОтговорИзтриванеНе разбирам с каква цел пакета листи се разделя на две и като се нареже навитото руло вертикално ли се подреждат парчетата. Извинете ме, важно е да се уточни. Искам да я приготвя. Изглежда много апетитно.
ОтговорИзтриванеЛистите се разделят на две, защото се оформят две рула. След като се нарежат на парчета, се подреждат в тава нагоре с разреза.
ОтговорИзтриванеУспех :)
Току що си я хапнахме баничката. Много интересна, много вкусна, много сме доволни! Благодаря за предложението. Само да добавя, че аз за всеки случай в сместа сложих 2 с.л брашно. Наду се за 1 час, сякаш беше тутманик, но с хрупкави кори. Пак се повтарям, но беше разкошотия! И отново , благодаря. Мария
ОтговорИзтриванеА, да добавя - нямах газирана вода и разтворих маята в обикновена топла водичка (сега се чудя дали следващия път да не опитам с топло прясно мляко?). Мария
ОтговорИзтриванеМного добре си я подобрила, Мария :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че сподели!
Хубави почивни дни!
И аз ще я изпробвам.
ОтговорИзтриванеStava li s maya na prah? Az niamam priasna maia. Vicki
ОтговорИзтриванеЗдравей Вики,
ОтговорИзтриванемисля, че би трябвало да стане и със суха мая.
Ще се радвам да споделиш резултат, ако опиташ.
Хубава неделя!
сЪПРУГЪТ МИ ДОНЕСЕ КОРИ ПЕЧЕНИ НА САЧ.МАЛКО ПО-ДЕБЕЛИ СА, НО Я НАПРАВИХ И ЧАКАМ ДА ВТАСА.ДАНО СТАНЕ КАТО ТВОЯТА ПРИЯТНА ВЕЧЕР! ТЕОДОРА
ОтговорИзтриванеПолучи ли се, Теодора?
ОтговорИзтриванеЕ стана! Смесих олиото с малко краве масло и стана страхотна! Благодаря за рецептата! Поздрави!
ОтговорИзтриванеТеодора
Чудесно!
ОтговорИзтриванеОбичам баница с аромат на масло :)
Прекрасен ден, Теодора!
И благодаря за доверието
Здравейте! Много ми хареса рецептата, но дали би се получила с т.нар. "одрински кори", които продават в магазините?
ОтговорИзтриванеОдринските кори са доста по-плътни и грамажът им е малко по-голям. Може би ще бъде добре, ако продуктите за плънката се увеличат съвсем мъничко.
ОтговорИзтриванеИ :) ако я направите с Одрински кори, ще се радвам да споделите как се е получила баницата, за да знаят и останалите читатели :)
Честита Баба Марта!
Здравейте! Пак съм аз с "одринските кори" :-)Направих баницата, като последвах съвета ви и увеличих количеството на продуктите за плънката. Получи се чудесна баница, която много прилича на домашно точена. Много благодаря за прекрасната рецепта! Вече само така ще правя баница! Честита Баба Марта и честит национален празник! Милена
ОтговорИзтриванеЧестит празник, Милена!
ОтговорИзтриванеБраво! Вече и аз ще знам, че се получава с тези кори. Много се радвам, че ви е харесала.
Поздрави,
Илиана
Здравейте!
ОтговорИзтриванеНаправих баницата с кори дърпани на сач-три големи и дебели кори!
Навих ги наведнъж и трите заедно и се получи чудесно. Само добавих 2-3 с.л. брашно към плънката(аз и на другите баници винаги добавям)
Много хубава и бърза!Благодаря!
Мария Димова
Здравейте Мария,
ОтговорИзтриванеблагодаря Ви за отзива! Чудесно е, че се харесва и на Вас.
Прекрасен ден,
Илиана
Здравейте, рецептата е много хубава, а снимките още повече! Не съм работила много с мая, затова да питам първо - маята изчаквате ли я да шупне в сместа или направо се започва след разбъркването на продуктите?
ОтговорИзтриванеЗдравейте :)
ОтговорИзтриванеВ тази рецепта не е нужно маята да втасва. След като се разтвори добре в сместа, можете веднага да я ползвате и да си направите баницата.
Успех!
Лелее, Ил..няма такава баница, невероятна!
ОтговорИзтриванеАз поне никога не бях правила/опитвала по-вкусна :)
Благодаря!
Щастлива Нова година и все така да ни радваш с вкусотии!
Ааа, как хубаво ме изненада :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце!
Щастлива и успешна Нова година и на вас!
Благодаря за рецептата! Стана страхотна, само дето прибавих 2 с.л. брашно, а вместо газирана вода сложих бира!
ОтговорИзтриванеСтрахотно изглежда, е я направя !
ОтговорИзтриванеЗдравейте, маята трябва ли да шупва?
ОтговорИзтриванеА и също така баницата става ли суха на другия ден? Правила съм с подобна плътност и на другия ден беше твърда като камък... а аз искам да е мека, бихте ли ми препоръчали такава рецепта от вашите?
Здравейте,
ОтговорИзтриванене е нужно маята да шупва.
Баницата остава мека и на другия ден.
По принцип, за да ви се запази още по-мекичка, можете да я завиете с найлон и така да я приберете.