сряда, 2 октомври 2013 г.

Боб със свинско в гювеч или в crock-pot

Продукти:

350 г зрял боб
600 г свински ребра (може и друго месо или кокали)
1 глава лук
1 морков
1 чушка
2 сухи чушки, ако има
1 домат - настърган
4 с.л. олио
чубрица
джоджен
дeвeсил
сол

За запръжката:
3 с.л. олио
3 с.л. брашно
2 ч.л. червен пипер

За да приготвите боб със свинско е нужно първо да накиснете бобът  за около 7-8 часа. Измива се и се слага на котлон да заври. Като заври, се пуска щипка сода и се оставя да къкри около 10 минути. Измива се и се изсипва в керамичен гювеч или в крок-пот. Свинското се слага в тенджера и се оставя на огъня само да заври. Измива се хубаво и отива при боба. Прибавят се ситно нарязаните зеленчуци и олиото, налива се вода да покрие всичко и ястието се слага да се готви. Ако ще е в гювеч - в незагрята фурна, а в крок-пота - за 6 часа на първа степен. Когато бобът е вече омекнал, се прибавят доматите и солта/ за крок-пота ги прибавете на четвъртия час от готвенето.
Олиото за запръжката се загрява и в него се изпържва добре брашното. Прибавя се червения пипер и се бърка хубаво. Към тази каша се сипва от бульона на ястието и се разбърква много добре, да няма бучки. След това запръжката се изсипва обратно при боба. Оставя се още малко във фурната. Ако използвате крок-пот, запръжката се прибавя при боба  20 минути преди края на готвенето. Разбърква се добре и се готви до кроя на програмата. Накрая се слагат подправките.

Ако за това време бобът не се е сварил до готовност, го оставете да се готви, докато омекне хубаво. Аз използвах домашен боб и при мен се свари много бързо.

2 коментара:

  1. Slow cooked meals are soo good in autumn and winter time...you put everything in a pot and forget about it...until you feel the beautiful smell...

    ОтговорИзтриване
  2. Много го обичаме, с месце, варя го предимно с джолан. Много е вкусен, Ил! А тази първата снимка, ме кара да набода монитора:):):) изкусителка си, голяма! Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...