понеделник, 27 август 2012 г.

Бюрек с кайма

Продукти:

За тестото:

около 500 г брашно
300 мл топла вода
1 ч.л. сол
1 с.л. олио
1 ч.л. оцет

освен това 100 г свинска мас
100 мл олио

За пълнежа:

700 г кайма
1 малка глава лук
1 малък домат
1 чушка
черен пипер
1 ч.л. червен пипер
магданоз

Първо си пригответе плънката, като сложите нарязаните ситно лук и чушка да се задушават в 2-3 с.л. олио. След това прибавете каймата и бъркайте, докато стане на трохи. Прибавете настърганите домати и черния пипер. Оставете да се готви на тих огън, докато остане на мазнина. Прибавете подправките и ситно нарязаният магданоз. Разбъркайте.

От посочените продукти  замесете тесто и го разделете на четири топки. Оставете тестото да почива около 20 минути. Смесете олиото и маста и ги загрейте, докато маста се разтопи. Оставете леко да се охлади. Топчетата тесто разточете на питки с диаметър около 20 см и ги потопете в мазнината. Ако мазнината не може да ги покрие всичките, потапяйте ги една по една, за да се омазнят добре от двете страни. Натрупват се обратно в съда с мазнината една върху друга.  Оставят се да престоят около 20-30 минути.


Първата питка се прехвърля на маса или плот и се разтегля от средата към краищата. Тегли се докато кората стане прозрачна. Не е проблем, ако някъде се появи малка дупчица. После ще можете да замаскирате :) Кората се поръсва с 1/4 от сместта за пълнеж в средата си - така че да заеме около 1/3 от кората. Сгъва се на плик и се оставя на страна. Взима се следващата питка и се дърпа по същия начин. Слага се кайма - този път на по-голяма част от кората. Взима се първия пакет и се поставя по средата на втората кора като я захлупите със сгънатите краища надолу към масата. Загънете краищата на втората върху първата кора. Постъпва се по същия начин и с останалите две кори. Бюрекът се прехвърля в намаслена тава. Намазва се с мазнина. пече се в загрята фурна на 180*.

Рецептата за тестото видях при Руми :)

13 коментара:

  1. Невероятни кори си разточила :)
    Мога да прочета нещо през тях :)
    Страхотна си!

    ОтговорИзтриване
  2. Това със сигурност ще го опитам. Признавам си,че до сега не съм правила с кайма, но от доста време хвърлям око на този вид баници и бюреци. И като се има предвид, че твоите рецепти винаги са ми харесвали,тази ще се опита.

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, много е лесно. Прави се без да се полагат специални усилия :)
    ninfil, опитай. На нас много ни хареса.

    ОтговорИзтриване
  4. Илианка, поздравления, мила! Чудесно си изтънила корите!
    А бюрека е любим на половинката - откакто го е опитал някога в Ниш,не спря да ми мрънка докато не му направих :) На мен ми идва малко мазен, та само опитвам :) Аз като Пепи си падам много по сирената.
    Хубава, нова седмица ти желая! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Доста вкусно изглежда крайният резултат! Майсторски направена - поздравления!

    ОтговорИзтриване
  6. Ех ,че тънко раздърпана кора ...поздравления !
    Няма да мога да я раздърпам така :( ...Бюрека е чудесен ,Илиана ! Всичките ти рецепти са чудесни !
    Хубава вечер и още веднъж комплименти !

    ОтговорИзтриване
  7. Илианка, прекрасен бюрек, изглежда много вкусно и изкушаващо! Трудно може да се въздържи човек да не го опита! Вземам си парченце (ако е останало :)))! Целувки и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви от сърце, момичета!
    Много се радвам, че ви харесва :)

    ОтговорИзтриване
  9. Който може, си го може! Ще си прочета вестника през тези кори :)
    Много апетитен бюрек и интересен начин на приготвяне!
    Спорен петък!

    ОтговорИзтриване
  10. Освен да се присъединя към останалите, вместо да повторя думите им!!! Направо съм изумена, възхитена и... огладняла:):):). Страхотен е бюрека, браво!

    ОтговорИзтриване
  11. И аз като Кенди - гладна съм вече... не издържам на вкусотии! :)

    ОтговорИзтриване
  12. :) Радвам се, че ви харесва тази рецепта!

    ОтговорИзтриване
  13. Невероятно!!! Голям майстор си! Аз не бих се справила с разтеглянето, така че ще си хапна виртуално, а ако наминаваш лъм Бургас може да донесеш :)))))
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...