неделя, 13 март 2011 г.

Лимонов кекс с шоколад


Продукти:


6 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
7 с.л. олио
6 с.л. прясно изцеден лимонов сок
1/2 ч.ч. кисело мляко
2 ванилии
2 ч.ч. брашно
1 щипка сода

60 г шоколад


Яйцата се разбиват със захарта. Добавят се олиото и лимоновият сок. Содата се разтваря в киселото мляко и те се прибавят към сместта. Разбърква се хубаво. Слага се брашното и се разбива. Добавя се ванилията. Разбърква се и от сместта се отделя 1/4. Към нея се прибавя предварително разтопения шоколад. Бялата смес се изсипва в предварително намаслена и набрашнена форма. Отгоре се изсипва кафявата смес. Пече се в предварително загрята на 180* фурна.

22 коментара:

  1. Свежо и много ароматно предложение, Илианка! С толкова много лимонов сок съм сигурна, че ще ни хареса :) А щом има шоколад, ммм...
    Усмихнат неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Илианка,как хубаво се е надигнало това кексче - представям си колко е пухкаво и вкусно:).

    ОтговорИзтриване
  3. Илианка, изглежда възхитително, а и съм сигурна, че е ужасно вкусен! Обичам цитрусовия дъх в сладкишите, а в съчетание с шоколад, ммм...
    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Илианка,както винаги страхотно предложение!

    ОтговорИзтриване
  5. Има ли аромат на лимон няма какво да се съмняваме във вкусовите качества на десерта! Непременно ще опитам.

    ОтговорИзтриване
  6. Oh Iliana, what a wonderful cake... would so love to have just one part in my coffee break :)

    ОтговорИзтриване
  7. Izglejda mnogo vkusno blagodarq ti za tazi recepta:)

    ОтговорИзтриване
  8. naistina vkusen keks ,blagodarq ti za tazi recepta:)

    ОтговорИзтриване
  9. Не е ли по добре да се сложи бакпулвер вместо сода?

    ОтговорИзтриване
  10. В случая има и кисело мляко, и лимон, които активират содата. Но ако искате, сложете бакпулвер.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!Впечатлих се от рецептата ви, но макар че често правя домашни сладости ;),тук нещо обърках и силно се разочаровах (от себе си,..)Всичко беше наред до добавянето на киселото мляко, сместа спадна и буквално се вчтечни.Направих тази грешка и да го изпеча и извадих една поничка.. Дали беше по-студено млаякото или.., как смятате? Благодаря ви предварително! Спокоен ден :)

      Изтриване
    2. Здравейте,
      първо искам да се извиня за закъснелия отговор, но имах много задачи и нямах възможност да следя коментарите в блога.
      Съжалявам да прочета този отзив, наистина. Рецептата е тествана много пъти и никой не е имал проблем с нея.
      Колкото до студеното мляко-аз лично никога не вадя нито яйца, нито мляко, нито каквото и да било предварително от хладилника, за да придобие стайна температура и винаги ми се получават нещата директно със студени продукти. За съжаление нямам идея какво точно се е случило при вас...

      Изтриване
  11. Няма ли да стане глетав, при толкова малко сода (ами ако се сложи повече какво ще стане)?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз съм го приготвила по тази рецепта. Обикновено си правя кекса без никакъв набухвател и не става глетав. Ако искате, сложете повече. По ваша преценка.

      Изтриване
  12. А колко да сложа?

    ОтговорИзтриване
  13. А колко горе-долу са в грамове? И колко бакпулвер трябва да се сложи на 400гр. браино?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Доколкото съм запозната, една равна чаена лъжичка бакпулвер се слага на 1 ч.ч. брашно.

      Изтриване
  14. Реших да пробвам предложената рецепта и за първи път направих кекс, който не ми се получи. Съжалявам, но определям тази рецепта като неточна и веднага ще се обоснова - от щипка до щипка сода със сигурност има огромна разлика. Кексът го пекох повече от 45 минути и в крайна сметка, въпреки че го проверявах 3-4 пъти с клечка, когато го изчаках да изстине и отдих се оказа, че е спаднал и има в средата една леко недоизпечена жилка, а той самия е леко гумен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Както ясно се вижда от снимката, при мен е перфектно изпечен. 1-2 грама сода повече или по-малко едва ли може да бъде причина да не се получи. Често правя кекс без никакъв набухвател и не съм имала проблеми нито с изпичането, нито с обема му.
      Вероятно не сте го изпекли добре. Може би е трябвало да печете повече. Всяка фурна е различна, но аз в моята си пека кексовете по-дълго от 45 минути.

      Изтриване
  15. Здравейте,рецептата за секса е супер! В момента го пека и мога да каже, че доста добре се надува, просто всяко нещо изисква търпение и прецизност особено в сладкарство. Аз вместо шоколад сложиш какао. Носите страхотен аромат на кекс из кухнята! Мили дами, грешката явно е някъде при Вас, защото рецептата перфектна!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...