събота, 20 февруари 2010 г.

Бейгъли


Източник: Юлия

Продукти:

225 г горещо прясно мляко
50 г краве масло
25 г захар
15 г прясна мая или
2 ч л суха мая
щипка сол
1 белтък
400 г брашно
2с л прясно мляко
1 жълтък

В голяма купа се сипва горещото мляко и се прибавя захарта и маслото. Сместта се разбърква и се охлажда. Прибавя се маята и се оставя да престои 5 минути (за прясна мая) или 15 минути (за суха мая) на топло. Брашното се пресява със солта. Към него се прибавя белтъкът и шупналата мая и се омесва меко тесто. Прехвърля се върху набрашнена повърхност и се меси около 5 минути, докато тестото стане еластично и гладко. Поставя се в намаслена купа и се покрива. Оставя се на топло за 1 час или докато тестото удвои обема си. Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнена повърхност и се измесва повторно. Разделя се на 16 еднакви части. Всяка част се оформя на фитил, свива се като геврек и краищата му се защипват. Получените бейгъли (гевреци) се нареждат в намаслена тава (или застлана с хартия за печене), като се оставя разстояние по между им. Покриват се с найлон (свежо фолио) и се оставят на топло за 10-15 минути. В голяма тенджера се кипва вода, след което огънят се намалява на среден. Внимателно се пускат гевреците един по един за 15-20 секунди. С решетъчна лъжица се изваждат и се връщат в тавата. Намазват се с разбитият жълтък с млякото. Поръсват се по желание със сусам или мак. Пекат се в загрята фурна.

4 коментара:

  1. Ооо какви чудесни бейгъли Илка! Много ми допаднаха и си запазвам рецептата! Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Много са апетитни, Илианка!
    Падам си по такива гевречета :)
    Ще се пробват на всяка цена.
    Слънчева неделя :))

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви! Прегръщам ви всички :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...