четвъртък, 10 декември 2009 г.

Баклава


Коледни и Новогодишни празници без баклава вкъщи не се признават. Преди две години Айля публикува рецептата за този вид баклава в Гответе с мен. Веднага разпознах моята рецепта. Реших, че ще пробвам да я направя, пък ако ще да се проваля. До този момент не ми се беше налагало да точа толкова тънко. Вярно, че съм правила баници разни, но те са все дърпани. До ден днешен горчиво съжалявам, че преди време не пожелах баба ми да ме научи...
Както и да е. Приех предизвикателството и... се справих още от първия опит. Сега това е рецептата, която приготвям винаги, когато на някой от близките ми се хапва баклава. Благодаря на Айля, че я сподели с нас!


Рецептата стъпка по стъпка е тук: Айля




Продукти за 2 броя:
2 яйца
1 ч.ч кисело мляко
сок от половин лимон
1 к.л сода за хляб
1 ч.ч олио
брашно колкото поеме за меко тесто
250 г масло
натурално нишесте
счукани орехи - колкото повече, толкова по-добре :)

За сиропа:
6 ч.ч. захар
6 ч.ч. вода


Всички продукти се смесват. Прибавя се брашното до получаване на меко тесто. Разделя се на 10 топки. Всяка топка се разделя на 6-7 по-малки топченца които се овалват в натурално, пшенично нишесте. Всяко мъничко топченце се сплесква и се редят една върху друга. Така наредените едно върху друго топченца се точат с нишесте до образуване на кора, тънка колкото да се чете вестник. Корите се редят в намазнена тавичка. По между им се посипват счукани орехи - не много едри, не много дребни. След 5-та кора баклавата се разрязва. Разтопява се 125 гр. чисто масло и с него се залива нарязаната баклава. Пече се на около 150 градуса до готовност 30-40 минути. Приготвя се захарен сироп от 6ч.ч. захар и 6ч.ч. вода вари се около 20 минути и с този сироп се заливат 2-те тави. Баклавата трябва да е студена, сиропът горещ. НЕ се слагат ванилии или есенции в сиропа... губи се вкусът му. Предстоява известно време, ако можете най-добре около 12 часа. Не се слага в хладилник.

2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...