събота, 28 май 2022 г.

Гозбата на България: Има ли круши в Крушуна и как готвят там?

Днес в публикацията ми, посветена на „Гозбата на България”, ще се спра на епизод 3 и епизод 4, в които домакини са младото семейство Джоневи от прекрасното село Крушуна. Техните предложения пък трябва да сготвят Лиана и Милен – другата двойка кулинарни ентусиасти, за които пиша за първи път. Предполагам мнозина от вас са чували за Крушунските водопади, които се намират близо до селото. Ако не сте, то задължително потърсете информация за тях и ги посетете, защото това наистина е място, което си заслужава да се види. Ще ви отправя само една препоръка, ако решите да отидете там  - гледайте да не е в много сух период. Районът е прекрасен и има с какво още да го комбинирате.

Май се отплеснах малко и забравих, че трябва да ви разкажа какво сготвиха семейство Джоневи, а не да ви предлагам туристически справочник… Така е то, когато има много неща за казване J Те предложиха интересни блюда на зрителите – пилешко филе на грил с гарнитура от пълнени с булгур патладжани и запечени круши в меден сос.



За филето нямам какво толкова да кажа – класика. Изглеждаше доста добре изпечено и сочно. Браво! Бих искала да маркирам няколко неща по отношение на патладжана обаче. Чудесен избор е плънката с булгур. По-различна е рецептата отколкото с ориз и по-здравословна, а явно домакините имат предпочитания към по-здравословни храни. Това е прекрасно и е въпрос на избор за всеки от нас.

Бих искала обаче да ви кажа, че по-лесно горчилката от патладжана ще излезе, ако първо го посолим добре и след това го оставим да постои около 30 минути, а може и повече. Освен този начин за премахване на горчилката, има и друг – поставяме нарязаните патладжани в посолена вода да киснат същото време. И след двата варианта зеленчукът се измива добре от горчилката и солта. Аз лично използвам и двата, зависи какво приготвям. Ако трябва да ги режа на кубчета, ги слагам във вода, в останалите случаи по-често ги посолявам и оставям така.

И ако приготвяме пълнен патладжан, в плънката на който прибавяме издълбаната част, то не забравяйте, че и от нея трябва да се премахне горчилката по същия начин, преди да се прибави към останалата част от пълнежа.



Освен това, ми направи впечатление, че ястието се приготвя на две части. Патладжанените кошнички се изпичат и плънката се приготвя на котлона. След това патладжаните се пълнят и е готово. Струва ми се обаче, че ако просто напълните патладжаните и веднага сервирате, сините домати ще си останат някак по-безвкусни, защото с нищичко не сме ги овкусили преди печенето. Затова бих препоръчала два, не два, а три начина. Кошничките могат да се овкусят с подправки по желание и да се намажат с мъничко мазнина преди да се сложат във фурната. След това могат да се напълнят по начина, предложен от домакините. Вариант 2: Пълним кошничките и ги оставяме да се охладят поне няколко часа, за да поемат от аромата на пълнежа. Вариант 3: Когато се приготвя плънката, може да се остави една идея по-сочна, да се напълнят патладжаните и да се върнат във фурната за още около 5 минути.

Всъщност при всичките варианти аз лично бих овкусила кошничките патладжани преди печенето им. Сигурна съм, че ще се получи доста апетитно ястие, което ще харесат и най-капризните.



За крушите май нямам какво да кажа… или почти. Изглеждат наистина великолепно и съм сигурна, че са мноооого вкусни. Жалко, че е сезона на ягодите и черешите, иначе щях да скокна и да си направя веднага. Само не разбрах къде отиде мащерката, която трябваше да им бъде сложена. Не видях нито Рени, нито Лиана и Милен да я слагат. Може да са я сложили, може и да не са. Но ако се чудите как трябва да бъде – ще ви кажа. Слага се при меда и маслото, преди да се сложи на котлона. За предпочитане е да ползвате мащерка на клонче, която после лесно ще отстраните, но ако нямате, не е драма да сложите и ронена. И за финал на крушите ще кажа, че страхотно ще вървят с топка сладолед и ядки (орехи, лешници, бадеми).

Епизод 3 от „Гозбата на България можете да видите тук https://mmtvmusic.com/mm-player/most-viewed/shows/epizod-3-domakinite-gotviat-tristepenno-menu/



Сега да отделя малко внимание на представянето на Лиана и Милен. Това е тяхното първо самостоятелно готвене и това си личи. Ама как само. J Е нищо де, като за първи път е много добре и резултатът го показва. Дуелът завърши 1:1 и в Крушуна не излъчихме победител. Това, което горещо препоръчвам на тях, на Патрисия и Евгени, а и на всеки начинаещ в кухнята, е да опитвате. Опитвайте какво готвите през цялото време – дали е достатъчно солено и овкусено, дали е добре сварено, изпържено или изпечено ястието ви. Никога не сервирайте храна на други хора, без да сте я опитали. Е, изключвам моментите, когато готвите нещо, което вие лично не ядете. Макар че и тогава е добре да опитате по някакъв начин… Ако на вас не ви хареса, едва ли бихте го дали на други хора да ядат, нали? Аз поне не бих.

Епизод 4 с представянето на Лиана и Милен гледайте тук https://mmtvmusic.com/gozbata-na-bulgaria/epizod-4-kak-se-prigotviat-krushi-s-med-v-selo-krushuna/



Понеже повече време отделих на патладжаните в публикацията, ще ви предложа две мои рецепти с тях. Едната е с кайма, другата е постна. Постна, но невероятно ароматна и вкусна! Обожавам и двете рецепти и с удоволствие ги споделям с вас.

 

Пълнени патладжани с кайма и доматен сос

 Продукти:

4  не много големи патладжана

500 г  кайма

1 глава лук

1 морков

1 малка зелена чушка

2-3 скилидки чесън (може и повече, според вкуса)

4-5 големи домата

1 ч.л. червен пипер

черен пипер

сол

мащерка

риган

200 г кашкавал

1 с.л. захар

 

Патладжаните се разрязват на лодки, издълбават се, посоляват се добре и се обръщат с отвора надолу, за да изтече горчилката - трябва да престоят около 30 минути. Въпреки някои твърдения, че днешния патладжан може да се готви и директно като се пропусне горната процедура, на мен не ми харесват и винаги си ги приготвям така. Издълбаната част се посолява добре и се залива с вода. Също се оставя около 30 минути.
През това време се нарязват лука, чесъна и чушката на ситно. Морковите се настъргват на едро ренде. Доматите се настъргват.

Патладжаните се измиват от чернилката и солта. Издълбаната част също се измива, подсушава и нарязва на дребни кубчета.
В 3-4 с.л. загрята мазнина се изсипват лука, морковите, чесъна и чушката. Готвят се като се разбъркват, докато омекнат. Добавят се патладжаните на кубчета (аз сложих около половината от тях, защото иначе щеше да ми се получи повече плънка отколкото ми е необходимо). Каймата се смесва с 1 ч.ч. от настърганите домати и се размесва много хубаво. Като се задушат зеленчуците, се изсипва и каймата. Готви се, като се разбърква на тих огън, докато водата се изпари. Отмества се от котлона и към сместа се добавя солта и подправките. Разбърква се хубаво.
В подходяща по размер тава се изсипват останалите настъргани домати. Посоляват се и се подправят с черен пипер и риган. Добавя се 1 с.л. захар, 1 ч.ч. вода и 2 с.л. олио. Разбъркват се. Издълбаните патладжани се пълнят с горната смес и се подреждат върху доматите. Слагат се да се пекат в загрята на 180 градуса фурна до готовност на патладжаните и извиране на доматения сос.
Поръсват се с настърган кашкавал и се връщат за още десетина минути във фурната, докато кашкавалът се разтопи.


Имамбаялдъ


Продукти:

около 1 кг по-малки патладжани

3 домата

1 голяма глава лук

2 моркова

3 печени чушки

1 глава чесън

сол

черен пипер

магданоз



На патладжаните се изрязва капаче по дължина и внимателно се издълбават. Посоляват се отвътре и се оставят да се отцедят. Издълбаната част също се посолява и се оставя да се отцеди от горчилката. 

През това време се нарязва лука на едро, настъргват се морковите, нарязват се печените чушки и чесъна. Два от доматите се нарязват на кубчета.


 В дълбок тиган се загряват 5-6 с.л. олио и се изсипват лука и морковите. Леко се посоляват и се готви при непрекъснато бъркане до омекване. Прибавя се издълбаната част от патладжаните и печените чушки и готвенето продължава докато патладжанът също омекне добре. Изсипват се доматите и чесъна. Готви се още около пет минути, като се бърка често. Подправя се със сол и пипер и се поръсва с магданоз.
 Издълбаните патладжани се изплакват със студена вода и се пълнят с приготвената зеленчукова смес. Отгоре се подреждат резенчета домати. Поставят се в намаслена с олио тава и се налива около 1 пръст топла вода.
Пекат се в загрята на 180 градуса фурна докато патладжанените лодки омекнат добре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...