четвъртък, 9 януари 2020 г.

Малка вита питка със сирене


Понякога на човек му се иска да си омеси питка. Нпретенциозна и малка питка, без кой знае какво оформяне и пудрене. Знаете моята страст към тестото, но и на мен понякога ми се приискват по-прости неща. Тази питка е доста лесна, не се точи, а всичко се прави само с ръце. И въпреки това си е много вкусна и пухкава. А сиренцето и маслото я правят още по-добра. Тестото е с айрян. И друг път съм приготвяла тесто с айрян и се получава много сполучливо. Мекичко, приятно за работа и пухкав резултат накрая.

Продукти:

150 мл гореща вода
150 мл кисело мляко
20 г прясна мая
1 белтък
6 с.л. олио
1с.л. захар
1 ч.л. сол
около 550 г брашно (на мен ми отидоха точно 550г)

30 г краве масло
2 с.л. олио
150-200 г сирене (може и малко повече, според вкуса и желанието)

1 жълтък за намазване



Аз използвам киселото мляко директно от хладилника, затова постъпвам така.
В горещата вода изсипвам млякото и разбърквам с телена бъркалка до хомогенна и гладка смес.
Ако вашето мляко обаче е на стайна температура, е необходимо да съобразите и да загреете по-малко водата, така че като се изравнят температурите на двете, да се получи приятно топла течност, в която да се разтвори маята и да не се унищожат нейните дрожди.
Друг вариант е да смесите студена вода и студено мляко, да разбъркате хубаво и да ги загреете леко.
И така - във топлата течност се разтваря маята, добавя се захарта и се слагат 3-4 с.л. брашно. Разбърква се отново с телена бъркалка и се оставя да шупне хубаво.
В съд за месене се изсипва по-голямата част от брашното и се прави кладенче. Там се слагат солта, белтъка и олиото. Тъй като питката е малка, аз сложих и половината от жълтъка в нея, а останалата половинка оставих за намазване.
Изсипва се и шупналата мая и се замесва меко нелепнещо тесто, като постепенно се прибавя по малко и от заделеното настрана брашно и се меси, прибавя се и се измесва и така, докато усетите, че тестото е приятно за работа, меко е, но все пак не лепи. Писала съм и друг път, пак ще напиша, че това го правя, за да не се сложи прекалено количество брашно и да тестото да стане много твърдо и сбито. Като добавяте по малко брашно, по-трудно ще сбъркате колко да сложите. Всяко брашно е различно и е трудно да се напише точното количество. Затова аз лично процедирам така.
След като тестото е замесено, се разделя на 4 части, които се оформят на топчета, покрива се с кърпа и се оставя да втаса.

Маслото и олиото се смесват и мазнината се загрява, докато маслото се разтопи.

След това всяко топче с намаслени длани се разплесква на кора с размери около 30 на 15 см.
Кората се намазва с мазнина и се поръсва със сирене. Върху нея се поставя следващата кора, маже се с мазнина и се ръси със сирене, след това третата кора и пак мазнина и сирене. Четвъртата кора се поставя най-отгоре и се намазва само с мазнина.
След това тази купчинка се разплесква с ръце до по-голям и тънък правоъгълник - колкото ви е възможно. Навива се на руло, което отново се изтънява с длани, усуква се и се поставя в тава застлана с хартия за печене, като се навива.
Жълтъкът се смесва с 1 ч.л. вода и се разбърква хубаво. Питката се намазва добре.
Слага се да се пече веднага в студена фурна. Фурната се включва на 180 градуса и питката се пече до готовност. Ако е необходимо, за да не прегори отгоре, може да се покрие с хартия или фолио в средата на печенето.





14 коментара:

  1. Или,
    майка ми преди години много често правеше подобна малка питка.Същият е начина, не знам дали е същото и тестото, но ставаше вита с пълнеж от сирене.Чудесна се получава, лесна е за правене и много вкусна особено наръсена с малко шарена сол.
    Честита и благословена НОВА 2020 година ! Бъди здрава и продължавай да списваш този хубав блог с желание и вяра.Нека се насладим на още нови и вкусни рецепти.
    Поздрави и усмихната и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За много години, Ели!
      Да е живот и здраве за всички нас!

      Изтриване
  2. Майка ми я правеше с мас и ставаше много пухкава,но ще пробвам и с масло,въпреки,че не съм му фенка.Благодаря за вкусните рецепти,здрава и щастлива 2020година.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Не пречи нищо да я направите с мас вместо с масло.
      Успех!

      Изтриване
  3. Каквото и да кажа за тази питка, ще е малко! Цял разкош❤! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е много сполучлива.
      Благодаря ти, Сонче!

      Изтриване
  4. Направих я!Получи се! Уханна, с хрупкава коричка и мекичка отвътре! Благодаря, благодаря, благодаря! Благодаря за уютното местенце, което си създала, скъпа Или!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо, тава е прекрасна новина.
      Толкова се радвам да прочета този коментар.
      Благодаря, че ми се довери, Дими!

      Изтриване
  5. Чудна изглежда питката.
    Дали ще стане със суха мая?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се получи. За това количество брашно използвайте 7 г суха мая.
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Благодаря за отговора, но аз взех днес жива мая и я приготвих по рецептата. Стана разкошна. Много, много вкусна. Това ми беше първи опит за месене на питка. Благодаря за прекрасната рецепта.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Може ли питката да се сложи в хладилник и на сутринта да се пече

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Би трябвало да няма проблем. Оформете я и хубаво я покрийте с найлон, за да не влиза въздух и да съхне тестото. Приберете в хладилник. На сутринта я извадете и я оставете известно време на стайна температура. Намажете с жълтъка и отново поставете в незагрята предварително фурна да се пече.
      Успех!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...