вторник, 16 април 2019 г.

Таратор с репички и краставица


Сигурно всеки знае как се прави таратор. Друг е въпросът, че все още не му е съвсем сезона, но пък има ли тараторът сезон? В днешно време май няма. Е, зависи. Не всеки обича да консумира пресни зеленчуци целогодишно. Все още има хора, които консумират само сезонни плодове и зеленчуци. И сигурно имат право. Но това е друга тема. Все пак е април и краставиците на пазара стават все по-хубави, а и днешната рецепта е със съвсем сезонните репички, тъй че все пак си е точно на време тази рецепта.
Предлагам ви рецепта за таратор с репички и краставици. Разбира се, можете да си направите и само с репички, и само с краставици, ако решите.
Дълго време много недолюбвах да правя таратор. Таратор и паниран кашкавал като ми кажеха да направя и направо се изприщвах. Не че не мога, просто не обичам. Сега положението с кашкавала продължава да е на същото ниво, но нещата с таратора се попромениха. Вече го правя с удоволствие и го ям с удоволствие.
Преди да напиша рецептата, ще кажа, че наличието на чесън е въпрос на вкус и тези от вас, които не ядат чесън, могат да си направят таратор без чесън или пък да го заменят с по-малко миризливия чесън на прах. А също така количеството чесън отново е по желание. Някой може да обича с 5 скилидки, а друг с 1-2. Това ще оставя на вас да си изберете. Освен това аз добавям задължително и малко сух копър. Това доста променя нещата вкусово, според нашия вкус в положителна посока, разбира се. 


Ето моят вариант на таратор. А дали ще го направите с репички и краставици, само с репички или само с краставици, изборът е ваш.



Продукти:

1 връзка репички
1 средна краставица
1 кофичка пълномаслено кисело мляко
същата кофичка  пълна с вода
1 ч.л. сух копър
2 скилидки чесън
3-4 с.л. олио или на вкус (аз обичам и със зехтин)
сол
пресен копър



Първо се започва с чесъна. Обелва се и се нарязва на ситно. Счуква се с малко сол и чаена лъжичка олио. Репичките и краставицата се измиват и се нарязват на ситни кубчета. (Може и да се настържат, но аз все пак предпочитам краставицата на кубчета.) Смесват се с чесъна в по-голяма купа или тенджера.
Сега следва млякото. По принцип повечето рецепти казват, че млякото се разбива и се прибавя към краставиците. Обаче ще ви кажа какво правя аз и как млякото става гладко и без да го разбивам.
Просто го изсипвам при зеленчуците в купата и добавям сол. След това разбърквам с лъжица няколко пъти и то вече е гладко разбито и прекрасно. Прибавям водата, като разбърквам много добре. Подправям със сухия копър. Ако е необходимо, посолявам още малко. Изсипвам олиото и поръсвам с няколко стръкчета ситно нарязан пресен копър.
След като се приготви, тараторът се слага да се охлади в хладилник.
Това му е философията.
Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Или,
    чудесен таратор с репички.Правила съм, но даже ползвам и друга зеленина.А кашкавал в днешно време да панираш си е истинско изпитание.Защото не е качествен и трудно се панира.Аз го слагам във фризера да се охлади достатъчно и тогава го панирам.Но си зависи от марката и вида кашкавал.Понякога вземам една марка кашкавал, но въпреки това не става добре , защото е с различно качество.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Правила съм само с репички, но ще опитам и комбинацията.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...