събота, 26 януари 2019 г.

Телешко по провансалски


Нямам много рецепти с телешко в блога, защото е трудно да се намери хубаво телешко месо в наши дни. Ако все пак ви попадне такова, можете да го приготвите наистина вкусно. Искаше ми се да пробвам нещо по-различно от обикновеното телешко с грах например, затова избрах тази рецепта за телешко по провансалски. Приготвя се по-продължително, но пък се получава много вкусно и ароматно ястие. Ако нямате телешко, може да приготвите същата яхния със свинско, с глиган, дори и с агнешко.


Продукти:

800 г телешко месо
100 г пушен бекон
600 г гъби
2 моркова
2 глави лук
5-6 малки скилидки чесън
200 г целина
7-8 черни маслини
150 г доматено пюре
2,5 ч.ч. телешки бульон
1 1/2 ч.ч. червено вино
около 60 мл зехтин
1 дафиново листо
кора от половин портокал
2-3 клонки прясна мащерка
черен пипер
сол



Аз приготвих ястието в чугунена тенджера, която първо използвах на котлона и после сложих във фурната. Но, ако нямате такъв съд, можете да използвате голям тиган или тенджена и после да прехвърлите ястието в глинен гювеч.
Беконът се нарязва на ситни кубчета. Месото се реже на по-малки парчета. Лукът, морковите, целината и чесънът се почистват. Лукът се реже на полумесеци, морковите на по-дебели кръгчета, целината на кубчета, чесънът - на филийки.
Нарязаният на ситни кубчета бекон се запържва в сух тиган/тенджера до златисто. Изважда се в подходящ съд. След това се добавя около 20 мл зехтин и в него се поставя на два пъти нарязаното на кубчета телешко месо и се пържи до златисто. Изважда се и се поръсва със сол и черен пипер.



В тигана се добавят още около 20 мл от зехтина и в него се изсипват почистените и нарязани гъби. Запържват се бързо и се изваждат. Налива се останалия зехтин и в него се изсипват нарязаните лук, морков, целина и чесън. Готвят се, докато поомекнат. Налива се виното и след като алкохолът заври и се поизпари, се прибавя доматеното пюре. Разбърква се и се налива бульона. Когато заври, към ястието се връщат бекона, месото и гъбите (или всички компоненти се смесват в глинен съд с капак). Прибавят се маслините, клончетата мащерка, портокаловата кора на 2-3 големи парчета, дафиновия лист, черен пипер и сол на вкус. Внимавайте със солта, защото сосът ще изври и ястието може да стане солено. Така приготвеното ястие се пече на 180 градуса поне 2 часа или до готовност. Ако използвате глинен съд, го поставете в студена фурна и след това включете, за да се загрее равномерно, за да не се спука.
Преди сервиране, извадете портокаловата кора.


Адаптирано от тук

3 коментара:

  1. Нямаш си представа колко вкусно изглежда, Ил! Неустоими снимки си направила. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно ястие, Ил! Веднага подскочих при вида му. Записала съм си рецептата, да знаеш, само трябва да си намеря хубаво телешко. Целувки!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...