петък, 4 януари 2019 г.

Домашни питки за бургери


Уникални меки, пухкави, ароматни и вкусни се получиха тези домашни питки за бургери.
Трябваше да приготвя домашни бургери преди Коледа, заедно с питките. И понеже имаше останало вкусно домашно картофено пюре, реших да го вложа в питките, защото картофеното тесто се получава уникално. Предполагам, че на някои от вас рецептата ще се стори с прекалено различни продукти за едни прости питки за бургери, но според мен истински си заслужава. Пък и да ви призная честно, баба ми ги хареса страшно много и много ме похвали :) Кажете сега, как да не споделя рецептата след такава похвала?
Плюс това от това тесто може да се направи и голяма питка.

Освен рецептата за питките за тези апетитни бургери, ще споделя и рецептата за самите бургери, ако някой проявява интерес :)

Продукти за питките:

250 мл топло прясно мляко
5 с.л. цедено кисело мляко
1 ч.ч. от 250 мл домашно картофено пюре, приготвено с прясно мляко и краве масло
3 с.л. захар
1 с.л. сол
1 кубче прясна мая
около 1 кг брашно (на мен ми отиде съвсем малко повече)
5 с.л. меко краве масло

1 яйце за намазване
сусам за поръсване



Маята се разтваря в топлото мляко заедно с 1 с.л. от захарта. Добавят се 3-4 с.л. брашно, разбърква се и се оставя да шупне.
Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Слагат се солта, останалата захар, картофеното пюре и цеденото мляко. Изсипва и се и шупналата мая и се замесва мекичко, нелепнещо тесто. Измесва се хубаво и в края на месенето се прибавя кравето масло, като тестото се меси старателно с него, докато добре поеме цялото количество.
Тестото се покрива с чиста кърпа и се оставя да втаса.
Понеже питките се подреждат в тавата за печене на разстояние една от друга, за да може като се надуят, да не се слепват, са необходими 2 тави. Тавите се застилат с хартия за печене и съвсем леко се намасляват.
Тестото се разделя на 12 еднакви части. Те се оформят на топчета, поставят се на разстояние в тавата и леко се притискат с длан, за да станат по-плоски.
Яйцето се разбива добре и към него се прибавят 2-3 капки олио. Питките се намазват с помощта на четка с яйцето и се поръсват със сусам.
Поставят се да се пекат веднага, без фурната да е загрята предварително. Фурната се включва на 180 градуса и се пекат питките до готовност. Ако бързо се запекат отгоре, се покриват с хартия и печенето продължава на 170 градуса.

Както казах по-горе, тестото може да се оформи и по друг начин и отново ще се получи чудесно печиво.

За 12-те питки направих и 12 бургера.
Мда, беше доста трудоемка цялата тази работа за толкова хора, но пък си заслужаваше.

Продукти за 12 бургера: 
(може да редуцирате количеството, според нуждите си)

1,5 кг мляно месо (обикновено се използва телешко, но може и смес)
1, 5 с.л. сос Уорчестър
100 г пушен бекон
2 яйца
4 с.л. галета
сол, ако е необходимо
черен пипер



Всички тези продукти се омесват много хубаво и се оставят да постоят около час преди приготвянето. Разделят се на 12 части, които се оформят на топки. След това всяка топка се оформя на бургер. Оформяйте бургера така, че да е по-голям от диаметъра на питката, защото след изпичане се свива. За да не се надуват и свиват много бургерите, в тях се прави лека вдлъбнатина с пръсти. 
Пекат се в равномерно загрят тиган с много малко мазнина от двете страни - по около 4-5 минути от всяка страна, докато хванат апетитен кафяв загар, без да прегарят. 

За сглобяването на бургерите аз приготвих един сос от 3 с.л. майонеза, 1,5 с.л. кетчуп и 
5-6 мъънички кисели краставички, нарязани на много ситно. 

Ще са ви необходими още: пържени картофи (да, трябва освен всичко останало, да се погрижите и за това), листа зелена салата, домати на кръгчета, листчета топено сирене, сосът, който написах горе и по желание още кетчуп или пък сос барбекю. Разбира се може да сложите и нещо друго, което обичате. 

Не забравяйте след като разрежете питката, леко да я запечете на скара или грил от вътрешната страна, за да получи онзи така апетитен загар и чак тогава да подреждате всичко.Това е.
Да ви е вкусно!
Нека омазването започне сега :)



1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...