сряда, 1 март 2017 г.

Разядка от печени чушки или Мухамара

Днес ви предлагам една рецепта за разядка от печени чушки, която може да обогати постното меню на всички, които спазват пост (нищо, че на снимката има яйца - те не участват в рецептата). Разбира се, разядката е вкусна не само за постещите, а и за всички, които обичат такъв тип похапване - нещо да намажат, нещо да потопят :)
Надявам се вие да не ме питате защо си кръщавам мухите преди да ги готвя и защо точно тази муха се казва Мара :) Всъщност рецептата за разядката идва от Близкия изток и това е името й. 

Приготвя се много лесно, само трябва да набавите необходимите продукти. Аз я направих в малко количество и по мой вкус, тъй като у дома само аз консумирам подобен тип храна, но ако ви хареса, може да увеличите продуктите.

Продукти:

4 броя печени червени чушки (по-добре пресни, но извън сезона са от буркан)
2/3 ч.ч. трохи от ръжен хляб (може да се използва и друг вид)
1/2 ч.ч. орехи
1 с.л. сос от нар
1/2 до 1 ч.л. смлян кимион
1/2 ч.л. лют червен пипер
50 мл зехтин
1 с.л. лимонов сок (може и повече - на вкус)
от 2 до 4 скилидки чесън
1/2 ч.л. сол



Ореховите ядки се запичат на сух тиган, след което се счукват но ситно. Чушките се нарязват на парчета и  всички съставки без зехтина се слагат в блендер или робот. Пасират се. Не е нужно сместа да става много фина, по-хубаво е да се усещат парченца. Накрая се добавя зехтина и се разбърква.

Да ви е вкусно!

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА НА ВСИЧКИ!
Бъдете живи и здрави, бели и червени, а сърцата ви винаги да преливат от щастие и любов!

3 коментара:

  1. Или,
    чудесна и много вкусна разядка.Записвам веднага рецептата за проба.Великолепна идея за Великия пост.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошна идея за постите, Илианка,
    много харесах и спаначената супа, без яйцето...
    Благодаря, поздрави за теб, вдъхновяващи и усмихнати мартенски дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви, момичета!
    Пожелавам ви прекрасно настроение и слънчеви дни!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...