неделя, 27 март 2016 г.

Зеленчуков хляб с брашно от лимец

Със 100 грама покълнало диво жито човек може да изкара цяла седмица, без да яде друго.
Калориите са еднакви с останалата храна, която човек би ял седем дена. По това древно еднозърнесто жито са луднали диетолозите по цял свят. Това е лимецът - дивото жито от древността.
Лимецът не дава богата реколта, но пък засища добре и е лековита храна. Той е мощен антиоксидант, богат е на протеини и пази от много болести.

Може да се пише още много за лимеца, но все темата на блога е кулинарна и аз бих искала да ви предложа една рецепта. Рецепта за зеленчуков хляб с брашно от лимец.
Брашното от лимец, което използвах за изпълнение на рецептата е от Био магазин SPIRALА, където можете да намерите голямо разнообразие от органични здравословни храни, био козметика, еко препарати за бита и много други естествени продукти: Билки и билкови формули, свежи плодове и зеленчуци, био млечни продукти, пълнозърнести храни и пресен хляб, суперхрани и естествени спортни добавки, етерични масла и органична козметика, продукти за отглеждане на бебета и деца, пробиотици и други.

 Продукти:

3 ч.ч. брашно от лимец
2 ч.ч. типово брашно
250 мл топло прясно мляко
1 ч.л. мед
20 г прясна мая
2 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
3 стръка пресен лук
1 морков
3 с.л. сварен грах
4 с.л. микс от семена (белен слънчоглед, маково семе, ленено семе, сусам)



Маята се разтваря в млякото с меда. Добавят се две шепи от брашното от лимец, покрива се и се оставя да втаса докато хване шапка. В купа се смесва останалото брашно от лимец с типовото брашно, като се разбъркват добре. Прави се кладенче, в което се слагат солта и зехтина. Изсипва се втасалата мая и се замесва меко нелепнещо тесто. Покрива се с чиста кърпа и се оставя да втаса.


През това време лукът се почиства и се нарязва на дребно, а морковът се настъргва на не много ситно ренде. Загряват се 2 с.л. зехтин или олио и в тях за кратко се задушават лукът и морковите, докато омекнат. Прибавя се грахът и се посолява леко.
Когато тестото втаса, се поставя на плот или дъска и се оформя да правоъгълник. Поръсва се със зеленчуците и 3 с.л. от семената. След това внимателно се размесва така, че зеленчуците и семената да се разпределят равномерно в тестото. Отново се оформя на правоъгълник и се навива на руло. Поставя се в намаслен съд за печене, много леко се намазва с вода и се поръсва със семената. Слага се веднага в незагрята предварително фурна и се пече на 170 градуса до готовност.


Очаквайте повече предложения в Щъркелово гнездо с продуктите от Био магазин SPIRALА.

7 коментара:

  1. Ил, много вкусен хляб :) и аз харесвам тези брашна, непременно ще опитам рецептата ти!

    ОтговорИзтриване
  2. Или,
    прекрасна е рецептата за този хляб.Много интересно съчетание от продукти, а външният вид на готовото изделие е впечатляващ.Ще изпробвам рецептата, хареса ми много.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Много хубаво се е получил този хляб. С удоволствие ще пробвам рецептата :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ми добре. имам брашно, освен да се захващам, а?

    ОтговорИзтриване
  5. Много е хубав хляба, Илианка! Тестените ти предложения винаги ме изкушават.
    Но много се спекулира първо с това колко точно са полезни така нарочените напоследък супер храни, и второ с наистина био произхода им.
    Знаеш, че работех в такава организация преди време, в областта на селскостопанската наука, та от колегите, специалисти по житните култури зная, че реколтата у нас от лимец е толкова малка, че количествата залели пазара надхвърлят многократно продукцията, демек масово са ментета за жалост. Вноса пък е още по-съмнителен.
    Безспорно е обаче, че това семенце не подлежи на генно модифициране и не поема вредни вещества, но пък и не може да се ползва самостоятелно без друго брашно, когато е истинско.
    Тате пък си спомня, как като дете са го изкоренявали от нивята, защото "дивяка" е задушавал пшеницата:)

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотен е, Илианка, и аз съм фен на лимеца,
    а със зеленчуковите допълнения - приказка!
    Благодаря за чудесната рецепта, прегръдка и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  7. И аз ще си направя такова чудо!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...