понеделник, 14 март 2016 г.

Едни вкусни питки или Азербайджански хляб чурек



Това е една от онези рецепти, които щом видиш, те грабват на мига и дори и на се планирал да правиш нещо подобно, бързичко им намираш място в менюто си :)
Видях тези вкусни питки при Аля миналия ден и бързам да ги споделя с вас, защото наистина са много сполучливи. Получиха се чудесни хлебчета с хрупкава коричка и мека вътрешност.

В рецептата много ми хареса това, че отгоре не се мажат с яйце а ... с кисело мляко, а и технологията на приготвяне е интересна с неколкократно втасване.

А сусамът в добавка ги прави още по-неустоими.

Продукти:

300 мл топла вода
250 г брашно
1 с.л. суха мая или 12 г прясна /малко увеличих в сравнение с Аля
3/4 ч.л. сол
1 с.л. захар


още около  250 гр.брашно за доомесване на тестото /на мен ми отиде около 280 г, но много зависи от брашното, което ще ползвате/
 

За намазване:
3 с.л. кисело мляко
2 с.л хладка вода

Много ми хареса идеята да намажа с кисело мляко и затова увеличих млякото



сусам или мак (или и двете) за поръсване



Преди да започна описанието на рецептата, ще уточня, че у нас беше доста топло, маята, която използвах беше малко повече и тестото втасваше много по-бързо от времето, което Аля описва.
Тъй като втасването много зависи от топлината в помещението, в което се приготвя, няма да пиша време за втасване, защото може да варира сериозно.

В купа се смесват топлата вода, маята, захарта и солта и всичко се разбърква много хубаво. Добавя се брашното и отново се разбърква. Купата се покрива с фолио и се оставя на топло да втаса. Като шупне добре, се разбърква с лъжица и се оставя да шупне отново много добре, като хване голяма "шапка" отгоре. 
Прибавя се останалото брашно по малко, докато се замеси хубаво нелепнещо тесто.  Тестото се покрива с кърпа и се оставя да втаса. Когато е почти втасало, се премесва отново и така общо три пъти. Накрая се оставя да втаса хубаво.
Готовото тесто се разделя на две части, които се оформят на топки. Всяка топка се оформя на питка с диаметър около 22 см, като в средата се изтънява да бъде дебела около 1 см, а краищата остават по-дебели.

Тъй като аз пекох двете питки по отделно, малко промених и начина на печене.
Първата питка  сложих върху леко намазана с олио хартия в тава, намазах със сместа от кисело мляко и вода и сложих веднага в незагрята предварително фурна. Включих фурната на 180 градуса и докато фурната се загрява, тестото постепенно втасва вътре в нея. Като хвана много лека коричка, след около 15 минути извадих, намазах отново хубаво с кисело мляко и поръсих със сусам. Върнах да се пече обратно във фурната.
През това време, докато първата питка се пече, втората питка втасва чудесно.
След като извадите първата питка, се слага втората в затоплената фурна, като е намазана с киселото мляко. След 10 минути се изважда, намазва се отново с останалото мляко и се поръсва със сусам. връща се във фурната и се допича.

След като се извадят от фурната, се поръсват леко с вода и се завиват в кърпа за поне десетина минути. Консумират се топли.

Това е. Всъщност е много по-лесно да се направят, отколкото да се напишат :)
Много са вкусни, препоръчвам!

Мила Аля, сърдечни благодарности от цялото семейство!

7 коментара:

  1. Много вкусни изглеждат тези питки, Илианче! Дано да си направила повечко, че си грабвам една! Усмихната седмица, мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Бих напълнила изтънената среда със сирене :)))) Много ми харесват питките, Ил и със сигурност и у нас ще ги пробваме .

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесни питки, Ил!
    Със сигурност ще се опитат :)

    ОтговорИзтриване
  4. Олеее....чудни,препеченки със сусам у дома ще изчезнат за отрицателно време!Със сигурност ще бъдат направени.Хубава вечер Илианка!

    ОтговорИзтриване
  5. Да ви е сладко,Илианка!
    Направила си ги пухкавелки. Иначе чурека е по-тънък. Но важното е, че ви е харесал този тип хляб:)
    Прегръдки и благодаря, че ми се довери!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря, момичета :)
    Наистина са много вкусни :)
    Аля, направих ги по-пухкави, защото погледнах и няколко други рецепта в руски сайтове и видях, че може и така :)

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотни питки, Илианка, чудесна идея,
    много апетитни и изкушаващи... Харесват ми!
    Благодаря, прегръдка за теб и шастлива пролет!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...