вторник, 15 март 2016 г.

Свинско с доматен сос и грах



Тази комбинация от продукти ме връхлетя внезапно, докато си режех лука за да приготвя яхния със свинско, грах и картофи.
Зарязах предварителните си планове и се получи ето това. Стана много вкусно ястие, което много се хареса вкъщи. Месото просто се топеше в устата!


Продукти:

около 600 г свинско месо
2 моркова
2 глави лук
1 компотен буркан настъргани домати или домати от консерва
3 печени чушки
1 буркан грах
3-4 малки кисели краставички
2 по-малки картофа
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. ракия
сол
черен пипер
1 с.л. риган
щипка-две сушен босилек

Свинското се нарязва на хапки. Лукът и морковите се нарязват.
Загряват се 3-4 с.л. олио и в тях се запечатва месото. Добавят се лукът и морковите. Оставя се да се задуши докато зеленчуците омекнат и ако има течност, да се изпари. Прибавя се червения пипер, а веднага след него и ракията. Разбърква се и се налива около 1 чаша вода (200 мл). Не е нужно месото да е покрито с водата. Посолява се леко и се оставя да се задушава под капак. Когато месото е полуготово - поомекнало, но все още не съвсем добре сварено, се изсипват доматите, а заедно с тях и нарязаните на ситни кубчета картофи.
Идеята да добавя картофи ми хрумна в последния момент. И макар че никога не бях пробвала да готвя картофи в доматен сос  сега реших да опитам.
Картофите нито се превариха, въпреки че се готвиха по-дълго отколкото им е нужно в други условия, нито пък останаха сурови. Абе, станаха перфектни. Обаче, ако се притеснявате, че вашите картофи няма да се сварят добре в доматения сос, ги сложете при месото, да поврят 5 минути преди да сложите доматите. Но! Съветвам ви да не ги пропускате.
И така. Оставя се на тих огън да къкри, докато поизври водата от доматите. След около 20 минути се прибавят киселите краставички, нарязани на ситно и грахът.
Добавят се и подправките и ястието се готви още около 10 минути или докато се изпари всичката вода и остане само на мазнина.

По желание може да се поръси с магданоз.

Получи се много вкусна комбинация, макар и да се струва странна на някой. И дори и не-о-би-ча-щи-те-екс-пе-ри-мен-ти у дома си поискаха още.
Какво по-добро признание от това?







2 коментара:

  1. колкото повече експерименти - толкова повече неща ще проядат :)
    Бих си дръпнала тази чинийка, но знам, че е свършила яхнията вече. Ще чакам следващата :)

    ОтговорИзтриване
  2. Я, Илианка, били сме почти на една вълна с теб:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...