Миналата седмица получих една кошница-комплимент от Лидл. И разбира се предизвикателство да предложа рецепти с продуктите от кошницата. А в нея имаше продукти от фурната на Лидл, сирене камембер, хамон и пакетче краве масло.
Нямах време да направя нищо същата вечер и затова прибрах продуктите в хладилника и покрих хляба с кошницата,
с идеята да приготвя нещо на следващия ден. Но... късно вечерта, двете с Никол се срещнахме пред кошницата, разрязахме хляба го и си хапнахме прекрасни филийки, намазани само с масло. И така... плановете ми за приготвяне на каквото и да е с него категорично пропаднаха.
Няма хляб, няма рецепта, няма снимка - няма публикация. Но грешката е поправима. Отидох отново до Лидл и си купих същия хляб. Само че плановете ми да вложа хляба и сиренето в една рецепта отново се провалиха.
Наложи се да приготвям странджанки. Какво пък. Вкусни са, ядат се от всички у нас и все пак употребявам хляба по предназначение.
Филийки хляб (ако ще печете на грил тиган, нарежете хляба на нормални филийки, а ако ще печете на скара, можете да нарежете по дължина)
300 г кайма
100 мл студена вода
чубрица
черен пипер
кимион
краве масло за намазване на филийте
Каймата се смесва със студената вода и подправките и се обърква много хубаво. Добре е, ако имате време да оставите да престои час-два-три. Хлябът се нарязва на филийки, които се оставят леко да поизсъхнат. Скарата или грил тиганът се загряват много добре. Филиите се намазват хубаво с масло и после с подобаващ пласт от каймата, която хубаво се разстила върху хляба.
![](http://4.bp.blogspot.com/-o3T4YXpUNmM/ViO9GBBTM9I/AAAAAAAAGGk/dd6NiAedT0M/s640/dscs%2B702008.jpg)
![](http://2.bp.blogspot.com/-8m84poQBX3E/ViO9GGptwAI/AAAAAAAAGGo/uM7mFS0JQQk/s640/dscs%2B702011.jpg)
Това е. После се радвате на вкусно похапване, независимо дали на закуска, на вечеря или пък просто когато сте гладни.
Къде вложих хамона? В ей това пълнено хлебче.
Никол много обича такива хлебчета и често приготвям подобни варианти. Тук е подходящо да се използва кръгло хлебче, но аз имах малка франзела, която също свърши много добра работа.
Как се приготвя:
На хлебчето се изрязва капаче, издълбава се и се намазва с масло вътре. Слага се от хамона или друго подходящо месо плътно по стените. Отгоре се чукват 1-2 яйца и се поръсва с настърган кашкавал.
Завива се много хубаво в алуминиево фолио и се пече в загрята на 200 градуса фурна около 15 минути.
Някои похапнахме и вкусни сандвичи.
![](http://2.bp.blogspot.com/-xAQNbT9Rxgk/ViO9qcufb6I/AAAAAAAAGHY/-At8N42MxVc/s640/dscs%2B702051.jpg)
А сиренето? Нарязах го на триъгълници, запекох го на сух грил тиган и сервирах полято с мед в компанията на резени хамон.
![](http://1.bp.blogspot.com/-tpuYqHDt_xw/ViO9I3G6ZVI/AAAAAAAAGHI/-ryCVcg8Slo/s640/dscs%2B702062.jpg)
Много често простичките неща са най-вкусни!
Пожелавам ви много топли и вкусни моменти с вашите близки и приятели!
Благодаря на Лидл България за това вкусно сътрудничество! Бъдете здрави и щастливи!
Илианка, голяма искусителка си значи. Сега ще ги сънувам тез странджанки :((((..
ОтговорИзтриванеЕх... честичко се случва вечер. Чувствам се виновна...
ОтговорИзтриванеНо се правят лесно, ще си направиш, Аля.
Наистина са много вкусни, приготвени вкъщи. Правя ги два пъти в последните два дни.
Мале, Ил, ами аз преди малко хапнах и вече съм гладна. :)
ОтговорИзтриванеДа видим дали няма да ставам по тъмно да ровя в хладилника:)
Всичките предложения са много апетитни. Ама ще си взема от пълнените питки на Никол :) Знае тя какво да избира.
ОтговорИзтриванеКато четох странджанките и се сетих за скорошен коментар в блога на публикацията им при мен. Някой чел по диагонала и пищи (буквално, коментара беше с безброй удивителни) "Не го слушайте тоя глупак на какво ви учи, това да не са кюфтета са слагате яйца.... " ама не чел където трябва, че яйцето е всъщност на принцесите :) не на странджанките. Ама лаф да става.
А сиренето и при нас така замина - печено, на сух тиган :)
Хубав понеделник и нова седмица на теб, Или :)
Иле, ама се пренесох в кухнята ти, толкова да са ми на сърце тези бързи и вкусни идеи. :) Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеЕх, че изкушаващо Лидълско вдъхновение, Илианка,
ОтговорИзтриваневсичките предложения са страхотни - както и продуктите в подаръка!
Сърдечни поздрави за двете ви и хубава нова седмица!
Чудесни бързи и много, много вкусни идейки. Особено ме плени пълнената франзелка, а сиренцето просто ще е грях да на се комбинира с чаша винце:) Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеДай си бележника! Голяма шестица пиша за странджанките!
ОтговорИзтриване