вторник, 22 септември 2015 г.

Турски сусамени симити със сирена и сусамени гевречета


Ами... какво да ви кажа. Не съм планирала да опитвам такава рецепта скоро, но посещението ми в Берлин миналата седмица ме провокира. Всяка сутрин от престоя ни там, ходехме с колежката в една пекарна да пием кафе и да хапнем нещо вкусно за закуска и за първи път опитах симити. Не съм ходила в Турция и не съм опитвала тамошните, но да ви кажа честно и тези в Берлин много ми харесаха. Толкова много, че веднага влязоха в списъка ми за правене в най-скоро време.

В края на престоя ни влязохме в друга пекарна, в която предлагаха и симити със сирене. Не ги опитах, защото вече не бях гладна, но пък ги запомних и потърсих рецептата, след като се завърнах. Попаднах на тази рецепта и реших да опитам. Е, нямах махлеб, но се получиха и без него. Малко увеличих количеството на прясното мляко, за повече бройки. Лакомия. Това е то!
И използвах нашенски сирене и кашкавал.


Продукти:

300 мл прясно мляко
1 кубче прясна мая
125 мл олио
2 яйца
2 с.л. захар
около 5 ч.ч. брашно
1 ч.л. сол

сирене
настърган кашкавал

2 с.л. петмез
1/2 ч.ч. вода

1 ч.ч. сусам (на мен ми отиде малко повече от половината на това количество)


 Сусамът се изсипва в тавичка и се слага в загрята фурна да се изпече, като се разбърква няколко пъти. След като леко започне да се зачервява, го извадете от фурната. Маята се разтваря с прясното мляко и захарта. Прибавят се яйцата, солта и олиото, разбърква се добре, слага се постепенно брашното и се замесва меко и нелепнещо тесто. Оставя се да втаса покрито с кърпа около 40 минути. Разделя се на 16 части, които се оформят на топчета.  Всяко топче се оформя на малка плоска питка с диаметър около 10 см. Слага се натрошено сирене и краищата на питката се събират отгоре. Така се приготвят всички топчета. Поставят се с ръба надолу.

Аз оставих няколко, от които оформих гевречета

Петмезът се смесва с водата. Всеки симит се потапя от горната страна в него, а след това обилно в сусам. Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене, която е леко намаслена. Оставят се да втасат около 20 минути. След това с остър нож се правят разрези отгоре, така че да се види сиренето вътре.
Тъй като се страхувах кашкавалът да не изгори при толкова дълго печене, реших да го сложа по към края.
Втасалите симити се пекат в загрята на 180 градуса фурна. Когато леко се зачервят отгоре, се изваждат и в отворите се поставя кашкавал. Връщат се обратно и се допичат. Ако се притеснявате, че може да загорят, ги покрийте с хартия.



Тук може да се проследи целия процес на правене на тези вкусни сусамени симити със сирена.


14 коментара:

  1. Merhabalar, ellerinize sağlık çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  2. Това, което си направила е повече от прекрасно! Много, много ми хареса! Благодаря Ил!

    ОтговорИзтриване
  3. Нищо, че е никое време, отмъквам си гевреме за утре :) Много са апетитни, а гевречета обожавам!

    ОтговорИзтриване
  4. Разкошни...., повече от разкошни!
    Благодаря, Илианка -
    хубави, усмихнати и вдъхновени есенни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Леле, страхотни са! Ще ми се да ги опитам веднага!

    ОтговорИзтриване
  6. Невероятно апетитни изглеждат, Илианка! Грабнаха ме и ще запрятам ръкави през уикенда, макар че и аз нямах такива планове:)

    ОтговорИзтриване
  7. изглеждат невероятно! Обожавам всякакви такива тестени неща. Сега съм на диета и не мога да ям сирене и тесто заедно, но ще опитам първо гевреците, а след това и тези симити с пълнеж.
    Поздрави и хубава вечер,
    Галка

    ОтговорИзтриване
  8. Невероятни печива, изкуших се невероятно от гледката!
    Поздрави, Илианка!

    ОтговорИзтриване
  9. Още едно изкушение ,неверятни са .Аз не съм чувала за петмез в БГ,откъде може да се намери или го заместваш с друго.
    Хубава вечер!
    Ани

    ОтговорИзтриване
  10. Иска ми се да мога да си взема едно! Страхотни са :)
    Поздрави и хубава седмица :)

    ОтговорИзтриване
  11. Много ви благодаря за положителните отзиви!
    Ани, имам петмез вкъщи. Купувала съм от Халите в София.
    А може да потърсиш и в магазини за здравословни и био продукти.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ти Iliana,! София ми е много далеч ,но магазини за био храни тук много .Винаги съм си мислела ,че разреден мед би могъл да замести петмезът(но аз не му знам вкуса всъщност ).Още веднъж поздравления за прекрасните симидчета!
    Лека вечер !
    Ани

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте, имам въпрос. Може ли петмеза да се замени с течен мед?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, замяняла съм го в други рецепти и смятам, че няма да е проблем :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...