неделя, 5 април 2015 г.

Пролетен венец



Преди няколко дни попаднах на този Цветен венец в блога Слънце и слънчоглед и ми хрумна, че и аз може да направя нещо подобно за Цветница.
И ето, днес и у дома имахме прекрасен пролетен цветен венец.
Замесих тестото по моя рецепта, а розичките украсих с боички на д-р Йоткер, защото нямах готовност за естествени оцветители. Нищо, следващия път...

Продукти:

300 мл топла вода
20 г прясна мая
5 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 равна супена лъжица сол
около 400-500 г брашно

За цветята и листенцата: От 40 мл вода, кафена лъжичка сол и брашно се замесва твърдо тесто. Разделя се. В случая на две. Едната част оцветих с малко червена боя, за да се получи розово, в другата част сложих зелена боя. Покрива се и се оставя настрана.

В брашното се прави кладенче и там се изсипват олиото и солта. Маята се разтваря със захарта в топлата вода и се изсипва в кладенчето. Замесва се меко нелепнещо тесто. Покрива се с чиста кърпа и се оставя да втаса. След това тестото се разточва на голям правоъгълник и се завива на руло. То се поставя в намазана с олио форма (аз използвах тази за кекс).

От оцветеното тесто се оформят цветенца и листенца, които се подреждат върху рулото. За да залепнат, аз лекичко намазвах с малко вода под всяко цвете и листо.

След като е готов, се слага в незагрята предварително фурна и се пече на 170* до готовност.
Ако е нужно, за да не изгори отгоре, след като леко се зачерви, може да се завие с хартия или фолио.



























ЧЕСТИТА ЦВЕТНИЦА!

Макар и свързан с конкретно религиозно събитие, празникът се възприема от народа ни и като пролетен, цветен празник, в който светът и природата празнуват своето раждане. Ден на цветята, младостта и раждането за живот отново на света около нас. Поздрави на всички именници! 

6 коментара:

  1. Честита Цветница, Иле, много подобаващ си разкрасила празника. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Илианка, усмихна ме с вдъхновението с което съм те заразила :)
    Светли и благословени празници, живи и здрави всички у дома!

    ОтговорИзтриване
  3. Красиво и вкусно предложение за хляб за празника!
    Поздрави, Ил!

    ОтговорИзтриване
  4. И след този хубав пролетен венец, снегът отново ни нападна. Не ни остава нищо друго, освен да сгреем душите с парче от твоя венец, Илианка. Хубава предпразнична семдица!

    ОтговорИзтриване
  5. Светъл празник, момичета!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...