сряда, 8 април 2015 г.

Бъркан козунак (без месене) - тип кекс



Тази година съм се заканила да не меся козунаци за Великден. Но бъркането на тесто изобщо не е месене, нали 
Някой може да каже, че щом тестото не е оформено и сплетено, това не е козунак. Но пък аз ще опонирам тук, защото вкусът е много, много добър и за три дни го правих два пъти у нас. Дори го сервирах на хора, които идея нямаха какво е това, но след като го опитаха, попитаха какъв е този хубав козунак  Така че това е показателно.

Рецептата е много подходяща за начинаещи, които изобщо не са месили. И те могат да си приготвят тази вкусотия без изобщо да се притесняват. Стига им само да могат да бъркат добре (с тел, с лъжица или вилица, все ще се получи) и да могат да го изпекат накрая.

Продукти:

350 г брашно 25 г прясна мая 120 г масло на стайна температура (много меко) 160 г захар 120 мл прясно мляко 3 яйца 2-3 прахчета ванилия или ампула течна
1-2 с.л. лимонова кора (според вкуса - може да се прибави и портокалова кора или друг любим аромат) щипка сол

Маята се разтваря в хладкото прясно мляко. Яйцата се разбиват с тел. Брашното се пресява и всички изброени продукти се смесват и бъркат добре до получаване на хомогенна смес. Купата се покрива със свежо фолио и се оставя на топло за 30-40 минути да втаса тестото.
Формата за печене (използвах правоъгълна с дължина 30 см) се покрива с хартия за печене, която съвсем леко се намазва с олио. Тестото се изсипва в нея. Аз изсипах 2/3 от тестото и сложих нарязан локум, можете да добавите стафиди или каквото ви харесва. След това покрих с останалото тесто. Отгоре поръсих с парченца бадеми.

След като сте приготвили козунака до тук, сега има два варианта - единият е да го сложите директно да се пече в незагрята предварително фурна.
Другият вариант е да го оставите да втаса още 15 минути и да печете в загрята на 170* фурна.

След като се зачерви съвсем леко отгоре, можете да покриете с хартия, за да не прегаря, докато се пече.

Това е. Лесно и много вкусно.

Снимката е от снощи и е лоша, защото го разрязах още топъл и много бързах да снимам, но нали трябваше да се яде

9 коментара:

  1. Мързеланка :)
    Изглежда чудесен, Ил!
    И със сигурност вкусен!
    Усмивки от мен :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ако се използва суха мая, какво трябва да бъде количеството й?
    Благодаря за рецептата ще я пробвам :)

    ОтговорИзтриване
  3. Нана, смятам, че 7 грама са достатъчно за тази рецепта.
    Успех :)

    ОтговорИзтриване
  4. Този козунак е като хляба без месене - с по-малко усилия, и пак вкусно! :)
    Чудесна рецепта!
    Весели празници, Ил!

    ОтговорИзтриване
  5. Аааа, Илианка, що така мързеливо го подхвана ти:))
    Сигурно е вкусен, но конци според мен няма как да се получат тук.

    ОтговорИзтриване
  6. Весе, важното е, че е вкусен. Макар и без конци.
    Защото съм правила и такива с много конци, но които вкусът им куца :)
    Светли празници!

    ОтговорИзтриване
  7. Честото възкресение Христово, Илианка!
    Много ефектна, ароматна и вкусна идея - браво!
    Здраве, любов и благоденствие, светли, мирни и щастливи дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Воистина Воскресе!
    Здраве и благоденствие, Дианка!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...