неделя, 7 декември 2014 г.

Чорба от рибени глави



След ден като вчерашния (Никулден), в който се готви толкова много риба, у дома, а вероятно и на много други хора остават рибените глави и опашките. Аз се погрижих и за тях, и приготвих една вкусна чорба. Нямам претенции, че съм специалист точно по темата за рибената чорба и че това е правилната рецепта, ако въобще има правилна... Но направих я по мой вкус и гаранция за качеството е това, че вече е в миналото.

Продукти:

при мен главата на един голям толостолоб и на един голям шаран и техните опашки
общо количество около 1 килограм и 400 г
1 глава лук
1 голям морков
1 чушка
3 средни картофа
1 настърган домат или домати от консерва
3 с.л. ориз
3 с.л. олио
сол
черен пипер
девесил
прясно изцеден сок от лимон

Когато оставяте глави и опашки за чорба е добре така да ги отрязвате, че по тях да остане повече месо, което после да можете да сложите в чорбата. Измиват се хубаво и се слагат в тенджера, в която могат свободно да се покрият с вода. Добавя се сол и се слагат да се сварят хубаво. Рибата се изважда и бульонът се прецежда през цедка, за да може да се премахнат кости и люспи, ако са паднали в него.
Към прецедения вече бульон се добавят нарязаните лук, морков и чушка и се слагат да се варят около 15 минути. През това време се нарязват картофите на кубчета  и също се слагат в бульона. Рибата се почиства и месото също се връща в бульона. Добавя се оризът. Когато картофите и оризът вече са сварени, се слагат доматите и девесилът. Вари се около 5 минути и се отстранява от огъня. Подправя се с черен пипер и лимонов сок на вкус.

Това е моето предложение за разтоварване след тежкото хапване на Никулден :)

А ако ви е останала още риба, ето още едно предложение за рибена чорба.

7 коментара:

  1. Рецепта точна никога няма има задължителна подправка и тя е точно девисила, аз като едно речно чадо съм много привързана към рибната чорба и то като е направена с речна риба! Прекрасна е и съм убедена страшно вкусна! Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Оха! Чудна чорба! Най-вкусна става от глави, знаеш ги ти тези работи. Супер е!

    ОтговорИзтриване
  3. Аз пък напълно ти вярвам, чудна е! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна чорба, Иле!
    Аз също от главите на рибите правя чорба, но освен задължителния девесил, много подхождаща подправка е и мащерката.
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  5. Илианка, и аз правих подобна чорба, но ориз не слагам.

    ОтговорИзтриване
  6. Почитател на рибната чорба в къщи е баща ми, правя я по подобен начин, но без ориз.Много вкусна става ,когато се използват 5 - 6 вида пресни речни риби и морска вода.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  7. Май всички сме обърнали главите... на супа. Но никак не съжалявам и твоята е превъзходна ( както и моята, де;))
    Поздрави, Илианка!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...