неделя, 14 декември 2014 г.

Постна питка с мая



Досега не съм предлагала в блога рецепта за постна питка с мая. Имам рецепта за постна содена питка, която аз си приготвям обикновено за Бъдни вечер, но не съм публикувала рецепта за такава с мая. А знам, че има хора, които не харесват питките със сода. Тази рецепта спокойно може да се използва от тях.
Идеята за подобно тесто ми се въртеше в главата от известно време и ето, че дойде и неговия ред. Използването на повече олио в тестото нека не ви изненадва. Има рецепти, в които има много повече от използваното тук количество. Приготвена по този начин, питката става много мекичка и се запазва без да изсъхва и на следващия ден. Проверено.

А оформянето - тук ми хрумна да направя на малки топчета, но на практика, можете да оформите както пожелаете. Но за да я запазите постна, не използвайте краве масло при оформянето и яйце за намазване.

Продукти:

20 г прясна мая
500 мл хладка вода
10 с.л. олио
1 1/2 с.л. захар (не е много)
1 с.л. сол
около 1 кг брашно

Маята се разтваря във водата заедно със захарта. Добавя се около 1/2 ч.ч. брашно и се оставя да шупне. 2/3-ти от брашното се изсипва в съда, в който ще се меси тестото и в него се прави кладенче. Слагат се солта и олиото и се изсипва шупналата мая. Меси се тесто, като по малко се добавя от останалото брашно, докато се получи меко и нелепнещо тесто. Оставя се да втаса.
След това се оформя питката.
Тази специално се прави по следния начин:
Дъното на тавата се покрива с хартия за печене, която се намаслява заедно със стените на тавата. В средата се поставя огнеупорна купичка или чаша надолу с отвора, която е намазана отвън с олио, за да не залепва тестото по нея. Къса се тесто, от което се оформят топчета с размер на орех и се подреждат в кръг около чашата, докато се изпълни тавата.
3 с.л. олио се смесват с 2 с.л. шарена сол и с четка се намазва отгоре.
Не се оставя да втасва, а се поставя в незагрята предварително фурна да се пече на 170*.

Като се изпече, се изважда от фурната, вади се от тавата, внимателно се отстранява купичката  и се завива с чиста кърпа да "си обиколи нивката" поне 15 минути.

У дома се хареса много! Надявам се, ще се хареса и на вас :)



8 коментара:

  1. Разкошна постна питка, Илианка -
    и идеята за поръска с шарена сол е страхотна...
    Чудесни са новите ти рецепти - благодаря,
    прегръдка за теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Вкусна питка си приготвила, Илианка! Ароматна, с тази шарена сол!
    Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудна е, Или! Чупя си залче да знаеш:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Аз харесвам много постната питка с мая, за бъдни вечер правя и постна содена, и постна с мая. Едно топче ще ти отмъкна под носа:)

    ОтговорИзтриване
  5. Изпробвах рецептата тази вечер и стана невероятна! Мазничкото компенсира и яйцето, и млякото, и маслото. Имате 6-ца от мен :) Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  6. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  7. Правих я миналата Коледа, ще я направя и утре. Става разкошна! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  8. Признавам си - не вярвах да се получи нещо вкусно с тези продукти, но понеже ми се налага да ям постен хляб, се реших да я прпжвам. Е,питката е абсолютно уникална!!!! Всеки ден ще си я приготвям с кеф и ще Ви благодаря мислено! :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...