понеделник, 26 декември 2011 г.

Постни зелеви сарми и пълнени чушки

Тази година бях решила за Бъдни вечер да направя постните сарми и пълнени чушки с булгур и ориз. Мислех да потърся рецепта в нета, защото никога не бях готвила с булгур, но за лош (или за добър) късмет точно тогава нямаше нет. И се обърнах към... баба, разбира се, за помощ. Резултатът беше повече от добър и сега ще напиша рецептата, който иска, може да опита. От тази доза се получиха около 25 малки зелеви сармички и 12 пълнени сухи чушки.

Продукти:

1 к.ч. ориз
1 1/2 к.ч. булгур
около 500 г лук
5 с.л. домат от консерва
1 ч.л. червен пипер
1/2 к.ч. олио
черен пипер, чубрица и сол на вкус
5-6 к.ч. топла вода

зелеви листа
сухи чушки

Сухите чушки се накисват за 20-30 минути в гореща вода докато омекнат.
Олиото се загрява и в него се изпържва лукът. След това се сипва булгурът и се пържи около 3-4 мин. на слаб огън. Добавя се и оризът и при непрекъснато бъркане пърженето продължава, докато оризът промени цвета си. Слагат се доматите и се налива половината от водата. Оставя се на слаб огън да ври. Като си поеме водата, се налива още малко и така, докато оризът и булгурът станат почти готови. Накрая се слагат подправките и всичко се разбърква добре.
Аз обичам мънички сармички. Затова процедирам така - взимам зелев лист от малка кисела зелка, махвам жилката по средата и го срязвам на две. В края на всяка половинка слагам плънка и завивам на сармичка. Готовите сарми се подреждат в глинен гювеч. Аз ги подреждам в половината, а в другата част на гювеча слагам пълнените чушки. Всяка пълнена чушка се топи в малко брашно и се поставя в гювеча. Заливат се с топла вода до половината и се слагат да се пекат на 180*, като фурната не се загрява предварително, за да не се спука гювечът. Ако е нужно по време на печенето се добавя още малко вода, но обикновено тази е достатъчно.



5 коментара:

  1. Много класическо и разбира се вкусно. Имаме много какво да научим от нашите баби :)

    ОтговорИзтриване
  2. Така си е, Ани. Те са един неизчерпаем извор.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте,за пръв път ще правя сърми :) интересува ме понеже нямам кафена чашка това каква част е от чаената чаша и колко време приблизително се пече при 180*? Благодаря

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, има кафени чашки с различни размери, така че няма точна мярка. Важно е да използвате едно и съща мярка за всички продукти. Вместо 1 кафена чаша можете да сложите например половин чаена чаша от 200 мл.
    По отношение на печенето - всяка хурна пече разлимно и продуктите, които използваме са различни, така че точно време няма. Но печете около 40 минути и след това опитайте от пълнежа - ако е готов за ядене, значи ястието е готово. Ако смятате, че още е суров, върнете във фурната и печете още малко, докато продуктите станат готови.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...