събота, 17 декември 2011 г.

Медени подкови и гевречета

Съвсем скоро Дианка представи една много хубава рецепта за сладки. Както често се случва, веднага разбрах, че това е рецептата, която много скоро ще изпълня. Обаче нейната доза за 24 броя хич не ме удовлетворяваше, затовя я утроих. Обаче - предупреждавам ви, не ни стигнаха. Една доза дъщеря ми ще занесе на празника в училище, една се изяде през първия час, след като бяха готови и една остана за утре с кафето. А на мен също ми трябваха сладки... ще трябва да правя пак :)

Тестото е страхотно за работа и много ароматно. Аз добавих от себе си три пакетчета ванилия и кората от един портокал. Освен това разделих тестото на две и от едната част направих подкови, за късмет :) Точно те са почти свършили. Така че да знаете - комбинацията с шоколад е много добра. И така ето рецептата, по начина, по който аз направих сладките.


Продукти:

около 700 гр. брашно
18 гр. бакпулвер
240 гр. свинска мас
3 яйца
кора на един лимон
кора на един портокал
3 ванилии
3/4 ч.ч. мед
шоколад за потапяне на подковите

пудра захар за овалване

1 ч.чаша =240 мл.

Тестото месих без помощта на робот, както е при Дианка. Първо се смесват размекнатата мас, яйцата и меда. Разбъркват се добре. Прибавят се кората от лимон и портокал, ванилията и бакпулвера, разбърква се и се добавя по малко от брашното. Бърка се с лъжица, докато стане по-твърда смес, след това тестото се изсипва на плот и се меси с останалото брашно, докато се получи хубаво, нелепнещо тесто. Покрива се с фолио и се прибира в хладилник поне за 30 мин. След това от тестото се къса топче, с големина колкото орех. Разточва се на фитил около 15 см и ако ще правите кравайче, съединявате двата края, като го поставяте в тава, застлана с хартия за печене. Ако ще правите подкови, придавате съответната форма и поставяте в тавата.
Сладките се пекат в предварително загрята фурна на 170*

След като се извадят, веднага се овалват в пудра захар. Краищата на подковите се потапят и в разтопен шоколад и сладките се слагат върху хартия за печене, за да се стегне шоколадът. Най-добре на хладно :)
.


4 коментара:

  1. Хубава идея за Коледни сладки!Красиви снимки,поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Е, как няма да изчезнат като са толкова вкусни:)
    И идеята със шоколад ми харесва!
    Ароматна неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Илиана,
    не се и съмнявам във вназапното изчезване на тези подкови;-)
    А и за празниците са си съвсем на място;-)
    Пожелавам ти хубава предколедна седмица и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасни са,
    а с твоята щипка добавка и сръчни ръце - оригинални, много нежни и празнични.
    Благодаря ти,
    прегръдка и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...