вторник, 5 август 2008 г.

Пълнозърнести питки и пърленки на фурна



Продукти:

2 1/2ч.ч. топла вода
1 пак.(7гр) суха мая
1 с.л. мед
2 1/2 ч.ч. брашно тип 500
3 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 ч.л. сол
2 с.л. олио

Маята се разтваря във водата и се прибавя медът. Оставя се да шупне - около 10 минути. Брашната се пресяват и се смесват със солта. Прави се кладенче и се излива маята. Меси се еластично тесто(около 10 мин.). Оставя се да почине 15 минути, след което се прехвърля в намазана с олиото купа, като трябва да се намасли тестото от всички страни. Втасва докато удвои обема си или около 2 часа. Това за тестото. След като втаса, аз го разделих на две части. Едната част намесих пак и я разделих на 6 топчета, които наредих в намазана с олио тава и оставих да втасват. Другата част също разделих на 6 части. Всяко топче разточих на тънко кръгче - около 3мм., с помощта на брашно и поставих в тава, застлана с хартия за печене.(събират се по две в тава) Сложих в силно загрята фурна. Пече се около 4 минути, след което се обръща от другата страна за около минута. Изваждат се и се увиват в кърпа.През това време другите питки вече са втасали. Мажат се с вода и се поръсват със сусам. Пекат се в загрята фурна.

Добър апетит!

Източник:Best bread recipes

4 коментара:

  1. не е ли малко маята на това количество тесто;иначе и ние обожаваме пърленки

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, Danito!
    Не е малко маята. Записала съм точните съставки, с които съм приготвила рецептата и се получават много хубави питки и пърленки :) - любимите на дъщеря ми.
    А щом обичате пърленки, ще ти препоръчам да пробваш и пърленките на скара - ако все още не си. Те могат да се приготвят на сач или пък на грил тиган.

    ОтговорИзтриване
  3. благодаря,Илиана ще ги опитам и двата вида и ще докладвам;хубав ден!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...