неделя, 21 февруари 2010 г.

Шоколадов сладкиш "Изкушение"


Източник: Йоли


Продукти:

150 гр.масло
200 гр.пудра захар
200 гр.накълцани ядки
4 с.л.какао
4 бр.яйца
60 гр.брашно
1 ванилия


Глазура:

150 мл.прясно мляко
150 гр.захар
20 гр.какао
20 гр.масло

Маслото,захарта и какаото се размесват на слаб огън. Прибавят се ядките и сместа се оставя напълно да изстине. Слагат се четирите жълтъка, а след това брашното и ванилията. Накрая с внимателно разбъркване добавяме разбитите на сняг белтъци. Печем сладкиша върху домакинска хартия в загрята на 160*фурна. След като изстине го заливаме с шоколадова глазура, която се приготвя, като всички съставки се смесят се варят на бавен огън до нужната гъстота.


събота, 20 февруари 2010 г.

Бейгъли


Източник: Юлия

Продукти:

225 г горещо прясно мляко
50 г краве масло
25 г захар
15 г прясна мая или
2 ч л суха мая
щипка сол
1 белтък
400 г брашно
2с л прясно мляко
1 жълтък

В голяма купа се сипва горещото мляко и се прибавя захарта и маслото. Сместта се разбърква и се охлажда. Прибавя се маята и се оставя да престои 5 минути (за прясна мая) или 15 минути (за суха мая) на топло. Брашното се пресява със солта. Към него се прибавя белтъкът и шупналата мая и се омесва меко тесто. Прехвърля се върху набрашнена повърхност и се меси около 5 минути, докато тестото стане еластично и гладко. Поставя се в намаслена купа и се покрива. Оставя се на топло за 1 час или докато тестото удвои обема си. Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнена повърхност и се измесва повторно. Разделя се на 16 еднакви части. Всяка част се оформя на фитил, свива се като геврек и краищата му се защипват. Получените бейгъли (гевреци) се нареждат в намаслена тава (или застлана с хартия за печене), като се оставя разстояние по между им. Покриват се с найлон (свежо фолио) и се оставят на топло за 10-15 минути. В голяма тенджера се кипва вода, след което огънят се намалява на среден. Внимателно се пускат гевреците един по един за 15-20 секунди. С решетъчна лъжица се изваждат и се връщат в тавата. Намазват се с разбитият жълтък с млякото. Поръсват се по желание със сусам или мак. Пекат се в загрята фурна.

вторник, 2 февруари 2010 г.

Пилешки хапки със сусам


Днес дъщеря ме реши, че много й се хапват точно такива хапки. Вече съм публикува-ла рецептата, по която приготвям пилешки хапки тук, но те са без сусам. Приготвих тези, като използвах основната рецепта, която смятам за изключително лесна за изпълнение, защото всичко се обърква заедно и не е нужно да си цапаме ръцете, като топим хапките в яйца и галета :) Направих малка промяна и ето какво се получи:


Продукти:


500 г пилешко филе
4 с.л. соев сос
3 с.л. лимонов сок
сол на вкус
3 с.л. олио
1/2 ч.ч. брашно
1 яйце
1/2 к.ч. сусам

Месото се нарязва на хапки и се маринова със соевия сос, лимоновия сок, олиото и солта за поне 2 часа.
Брашното се сипва при вече маринованото месо и се разбърква добре - всяка хапка трябва добре да се оваля в брашно. Оставя се за десетина минути. Яйцето се разбива лко с тел и се изсипва при хапките. Разбърква се хубаво. След това се изсипва и сусамът - трябва да залепне добре по хапките. Пържат се в нагорещена мазнина. Отцеждат се върху салфетка.


Хапките стават сочни и вкусни и изпиват много бира или вино :)

неделя, 17 януари 2010 г.

Винен кебап



Продукти:
700г свинско месо
5-6 с.л. олио
2 глави лук
1 морков
1/2 ч.ч. настъргани домати
200 мл червено вино
2 ч.л. червен пипер
3-4 дафинови листа
5 зърна бахар
3-4 равни супени лъжици брашно
черен пипер, чубрица, сол на вкус

Месото се нарязва на парченца. Нагрява се мазнината и в нея се изсипва месото. Посолява се и се задушава до изпаряването на водата и избистряне на мазнината, която остава. Прибавят се нарязаните лук и моркови. Оставя се да се задушат зеленчуците и се прибавя червеният пипер. Залива се с виното. Долива се топла вода-да покрие месото. Прибавят се дафиновите листа и бахарът. Оставя се да ври, докато месото се свари. Слагат се доматите, черният пипер и чубрицата. Когато доматите са сварени, се прибавя размитото във вода брашно. След като заври, ястието се отмесва от огъня. Сервира се със сварен ориз или пухкаво картофено пюре.

събота, 16 януари 2010 г.

Мъфини с шоколадов пълнеж и портокалов аромат


Източник: Диана


Продукти за 12 бр.:


250 гр. брашно
2 ч. л. (1 пакетче) бакпулвер
3 средни яйца
200 гр. кисело мляко и сок 50 мл. портокал до получаване на 1 чаена чаша течност
3/4 ч.чаша захар
120 мл. олио и масло /стопено/ 50:50
100 гр. шоколад - 50 гр. едро настърган /с белачка за картофи/ и 12 малки блокчета
кора на 1 портокал

Първо формата се маже с масло и се поставя в хладилника. Така охладеното масло ще проникне по-бавно в тестото, а кексчетата ще придобият хрупкава коричка и ще се извадят по-лесно от формата.Технологията е известна - първо, всички сухи съставки, като брашно, бакпулвер, захар, настърган шоколад, кора от портокал се смесват. Разбиват се яйцата и към тях се добавят олиото и маслото, киселото мляко и сокът. След това „сухите“ се прибавят към „мокрите“ и се разбъркват достатъчно добре / не се бърка много/ . Формичките се пълнят на части - първо тесто - блокче шоколад - тесто. Пекат се в предарително загрята 180 гр.С 20-25 мин. След изстиване /първо 10 мин. във формата/ се гаранират по желание с разтопен шоколад.
Това е технологията на Дианка. Аз предпочитам да използвам хартиени формички за мъфини.

петък, 15 януари 2010 г.

Заешко с ориз


Продукти:
половин заек
1 1/2 ч.ч. ориз
1 глава лук
1 морков
парче целина
1 домат (или домати от консерва)
5 зърна бахар
10 зърна черен пипер
1 дафинов лист
сол, смлян черен пипер, чубрица
Заекът се нарязва на порции, измива се и се слага да се вари. Когато заври, се отпенва. След като водата се избистри, се прибавят нарязаният морков, половината от нарязания лук, целината, зърната черен пипер и бахар, дафиновият лист и сол на вкус. Месото се оставя да се свари. Останалият лук се задушава в малко мазнина. Прибавя се оризът и се пържи при непрекъснато бъркане. След това се добавят настърганият домат и подправките на вкус. След като месото е напълно сварено, оризът се изсипва в тава. Върху него се подрежда месото и се залива с 4 1/2 ч.ч. от бульона. Пече се до готовност.

Какаови палачинки


Източник: Марианка


Продукти:


3 яйца
500 мл. прясно мляко
100 гр. брашно
2 с.л. какао
2 с.л. захар
1/2 ч.л. сол
50 гр. разтопено масло


Разбъркват се пресятото брашно, какаото, захарта и солта, добавят се разбитите яйца и млякото, разбива се. Сместа се покрива с домакинско фолио и се оставя за половин час да почине, след което се добавя разтопеното масло и пак се разбива. Изпичат се палачинки върху добре загрят тиган, като преди първата тигана се смазва с масло, след това не е необходимо.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...