вторник, 26 ноември 2019 г.

Зимна супа от свинско, зеленчуци и зелев сок



Макар че зимата все още официално не е встъпила в правомощията си, реших да кръстя тази супа зимна, защото много подхожда на студеното мрачно време (а не е ли сега точно такова?).
Всъщност идеята ми беше да направя добрата стара куркудена чорба, но тъкмо се бях върнала от пазар с пълна торба зеленчуци и реших да направя нещо ново, по подобие на куркудената чорба, но по-богата. Супите с добавка на зелев сок се получават много хубави на вкус. Зелевата чорба им придава една щедра пикантност и са толкова сгряващи в студеното време. Публикувала съм няколко рецепти за такива супи, като фаворит са ми куркудената и чорбата от кисело зеле, която е в постен вариант, но въпреки това е просто уникална на вкус.
Така че, съветвам ви да се възползвате максимално, докато имате зелева чорба на разположение.

Продукти:

500 г свинско месо
1 глава лук
1 морков
1 червена чушка (ако имате, а може и сушена)
50 г целина (глава)
150 г гъби
200 г картофи
1 к. ч. ориз
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
чубрица
джоджен
сол

1,8 л вода
около 500 мл зелева чорба (или на вкус)

за застройката:

1 с.л. с връх брашно
6 с.л. кисело мляко
1 жълтък



Лукът, морковите, целината, чушката, картофите и гъбите се режат на ситно. Месото също се нарязва на дребни кубчета.
За началото на тази супа със свинско и зелев сок заимствах начина на приготвяне на куркудената чорба. Т.е. сложих водата да заври с половината лук в тенджерата, а в тиган изпържих месото и добавих останалия лук, докато омекна добре. Към месото се добавя червения пипер и всичко се изсипва във врящата вода. Прибавят се морковите, чушката, целината и гъбите. Посолява се съвсем леко и се оставя да ври на тих огън, докато месото омекне добре. Прибавят се нарязаните на дребни кубчета картофи и измития ориз. Готвенето продължава на слаб огън докато добре се сварят всички продукти. Изсипва се зелевата чорба, като внимавате, тъй като може да е много солена. Изсипете първо около 300 мл, изчакайте супата да поври 2-3 минути и опитайте. Ако не е достатъчно солена и кисела, добавете и отаналия зелев сок. Прибавят се подправките - на вкус. Аз слагам по около 1 с.л. чубрица и джоджен, а черния пипер на око :)
Супата ври още около пет минути.
През това време се приготвя застройката, като брашното се разтваря в мъничко вода за гъста каша, добавя се киселото мляко и жълтъка и се разбърква с тел. След това супата се застройва, като се сипва по мъничко от горещия бульон в купата със застройката и се разбърква добре, докато се изравнят температурите и всичко се връща обратно  в тенджерата и супата се поставя отново на котлона - колкото да заври за минутка.
Накрая по желание се поръсва с лют червен пипер (чили).



За приготвянето на тази зимна супа използвах новият ориз Екстра на Крина, който бях поканена да тествам. Резултатът е чудесен и с удоволствие ще се настани в моята кухня, както и другите продукти на Крина, които използвам.
Тествах ориза и в мляко с ориз и определено съм доволна. С ориз Екстра от Крина няма драма.





2 коментара:

  1. Супата е фантастична! Майсторска, примамваща и с дъх на уют, така, както ти умееш! Само да ми стане зелевия сок и непременно ще я направя! Отново си прекрасна, Ил! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. О, обичам тези твои чорби, Ил, куркудената е чудна, ще пробвам и тази.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...