вторник, 20 август 2019 г.

Четири разядки с патладжани


В тази публикация ще намерите четири разядки, в които главен герой е патладжанът. Трите се правят изключително лесно и бързо, стига да имате нужната техника за това (а ако нямате блендер или пасатор, можете да използвате доброто старо хаванче, може да е по-бавно, но пак ще стане много вкусно), а едната се прави с две минути по-бавно от предните три J
Това, което ще ви отнеме малко повече време в приготвянето на тези разядки, е изпичането на патладжана и евентуално чушките. Иначе – блендерът или пасаторът ще свършат останалото изключително бързо.

Имах три останали патладжана, които се мотаеха в хладилника и се чудех как да ги оползотворя и ми хрумна да направя три различни разядки. Четвъртата – Баба гануш правих преди около месец, но така и не я написах тук. Е, имало е защо да почака.

И така, започвам с тази, която отнема най-много време, но пък според мен е най-вкусна.
Но преди това само искам да ви кажа, че количествата тук са ориентировъчни на всичко и вие може да сложите такова количество подправки или други продукти, каквото удовлетворява вашия вкус.


Разядка с патладжани, домати и сирене



Продукти:

1 среден патладжан
2 печени чушки
1 домат
100 г сирене

10 до 15 маслини
2-3 скилидки чесън
5-6 стръка пресен магданоз
люта чушка (по желание – аз сложих едно парче, съвсем забележимо подлюти)
2 с.л. зехтин или олио

лимонов сок или оцет
още зехтин
сол

Патладжанът се измива и се надупчва с шиш или нож. Слага се да се пече в загрята фурна на 180 градуса, докато омекне хубаво. Изважда се, оставя се да се охлади леко и се обелва.
В блендер се смилат маслините, чесъна, магданоза и лютата чушка заедно с 2 с.л. зехтин и малко сол.
Патладжанът се нарязва на ситни парченца, печените чушки и доматите също се нарязват на ситно.Поставят се в купа. Сиренето се реже на кубчета и се слага при тях
 Заливат се със смляната смес и се разбърква хубаво. Добавят се още малко зехтин, лимонов сок или оцет и сол на вкус. Разбърква се отново и се оставя да постои около 1 час в хладилник преди да се консумира. Не е драма  и веднага да сервирате. Пак ще е вкусно.



 Разядка с патладжан и  кисело мляко



Продукти:

1 среден патладжан
2-3 ореха
2-3 скилидки чесън
4-5 листенца прясна мента
3-4 стръка пресен магданоз
люта чушка (по желание)
1 к.л. кориандър
1 к.л. кимион
4 с.л. гъсто кисело мляко (може и с цедено, но не е задължително)
2 с.л. зехтин или олио
сок от лимон или оцет на вкус
сол


Патладжанът се измива и се надупчва с шиш или нож. Слага се да се пече в загрята фурна на 180 градуса, докато омекне хубаво. Изважда се, оставя се да се охлади леко и се обелва. Накъсва се на парчета.
В блендер се слагат орехите, чесъна, лютата чушка, зехтина и подправките. Смилат се хубаво. Към тях се прибавят парчетата патладжан и киселото мляко. Отново се смила.
Добавя се лимоновия сок и още зехтин и сол, ако е нужно.
Преди консумация е добре да престои поне час в хладилник.

Разядка от патладжан с майонеза



Продукти:

1 среден патладжан
2-3 скилидки чесън
3 с.л. майонеза
3-4 клончета пресен магданоз
люта чушка по желание
сол
черен пипер
лимонов сок на вкус

Патладжанът се изпича като в предходните рецепти.
Обелва се и се накъсва на парчета. Пюрира се с майонезата, лютата чушка, чесъна и подправките. Подправя се на вкус с лимонов сок. И това е. Разядката с патладжан и майонеза е готова.
Добре е да престои час-два в хладилника.

Баба гануш

За тази ливанска разядка с патладжан използвах рецептата на Мира ето тук.




Продукти:

1 среден патладжан
1-2 скилидки чесън
1 с.л. зехтин
½ с.л. сусамов тахан
1 ч.л. кимион
½ ч.л. лют пипер
сок от лимон на вкус

Патладжанът се надупчва и се изпича в загрята фурна. Охлажда се и се обелва. Накъсва се на парчета, които се поставят в хаванче или в купа. Добавят се останалите съставки и се пюрира до хомогенна смес. Оставя се за няколко часа в хладилник преди консумация. Поръсва се с пресен магданоз.

Да ви е сладко!



1 коментар:

  1. Или,
    разкошни разядки, веднага ще ги пробвам.Първата и баба гануш съм правила.Но когато бях в Израел опитах една разядка, но не знаех как се прави.Скоро видях рецепта в блога на Йоанна.Казва се мутабал и се прави с тахан и кисело мляко.Бях попитала и разбрах,че се прави с бели патладжани.Много е вкусна също.Но и твоите варианти са чудесни , патладжаните се съчетават добре с кисело мляко, с майонеза.
    Поздрави и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...